Google+

Най-голямата библиотека достъпна въпреки Covid

LOC-mainreading-room-VAntagePoint

Библиотеката на Конгреса на САЩ отбелязва своя 220-и рожден ден в края на април т.г. Създадена с президентски указ през 1800 г. първоначално тя се е помещавала в една от стаите на федералния конгрес и е притежавала 740 книги и 3 карти. Днес тя е най-богатата на фондове библиотека в света с 32 милиона книги на 470 езика, 61 милиона ръкописи и  др.

Благодарение на дигиталната си колекция тя остава достъпна за читателите дори и в трудните времена на грипна пандемия.  Още от 90-те години върви мащабна дигитализация на нейните фондове,  непрекъснато се архивира съдържание от уеб-пространството, както и от службата за интелектуални права, на която Библиотеката е седалище. В резултат още през 2013 г. дигиталните фондове на Библиотеката на Конгреса надвишиха 3 петабайта.

За пояснение, специалистите от ИТ-бизнеса представят образно един петабайт информация като видеозапис с продължителност 13,3 години, при това с висока резолюция.

Библиотеката пусна по случай рождения си ден дигитално приложение за iPhone and iPad за ползване на фондовете й. Наскоро беше завършен и иновативният проект CitizenDJ, който дава възможност на музиканти и диджеи да правят свои миксове от звуци и произведения от нейната фонотека.

Сградите на Библиотеката са най-голямата културна инвестиция на САЩ през 19 век. Основната сграда – Джеферсън билдинг, е проектирана и построена в стила на ренесансов италиански дворец, а нейната главна читалня (на снимката) остава вълшебно място за четене дори и в модерните дигитални времена. Но заради извънредното положение  посещенията на читатели и туристи на място са спрени до 1 юли и те ще могат да я ползват само онлайн.
Даниела Божинова

Снимка VAntage Point

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply