Google+

Столичани поискаха референдум за Резиденция Бояна

Boyanaresidence-Wikipedia

Местен референдум за отваряне на Резиденция Бояна като парк за свободен достъп поискаха жители на столичния квартал Бояна. Те обявиха акция за набиране на подписи на 6 ноември 2021 г. пред Националния Исторически музей.
Идеята е оповестена от Светла Ваташка, председател на сдружение „За Бояна“. Писмо с такова предложение е изпратил до Министерски съвет и кандидатът за депутат от Демократична България Красимир Джамбазов.

Инициаторите смятат, че резиденцията трябва да се превърне „от недостъпна крепост в красив парк за всички“ и това е напълно възможно, тъй като тя заема огромна площ, при това по-голямата й част пустее. При нуждата от повече „бели дробове“ за столицата и отчайващия недостиг на паркови пространства, идеята изглежда напълно валидна. Част от земите на резиденцията могат да се превърнат в парк, а сградите, ползвани от правителството и президенството могат лесно да се отделят в западната му част и техният статут да остане непроменен. Тези сгради са естествено отделени от останалия терен от протичащата в района Перловска река.

Резиденция „Бояна“ е архитектурно-парков комплекс, служещ за официална резиденция на президента, вицепрезидента и правителството на Република България. Проектирана от арх. Баров и открита през 1974 г. за тогавашния „Първи”, тя ползва територия от около 60 хектара, намира се под държавна охрана с контролиран ограничен достъп за външни лица. През 1998 г. Главният Дом №1 от Резиденцията е място на историческия пленум, който на 10 ноември 1989 г. сваля Тодор Живков от власт. През 1998 г. сградата става дом на Националния исторически музей.

Настоящата резиденция се помещава в Дом №2. Оттам се изнесе неотдавна след скандал Главния прокурор на Републиката. Сгради №№ 3-8 се ползват като помощни за персонала и др.

Инициатива БГ по материали от столични медии
Снимка: Резиденция Бояна/Уикипедия

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply