Google+

Българи-емигранти искат от ЕС стоп на евро-фондовете

magistrelli-offnews

Европейска гражданска инициатива за мораториум върху фондовете, отпускани на държави с неефективна съдебна система набира подкрепа онлайн от българи и други европейски националности. Инициативата е подета от комитет от българи, живеещи в седем държави-членки на Европейския съюз и се оглавява от Венета Константинова Маджистрели ( на снимката), която се пробва на последните евроизбори като водач на листата на ПП „Глас народен”.

„30 години след падането на тоталитарния режим в България и почти 25 години след асоциирането ни в Европейския съюз, ние, българите, се чувстваме най-малко европейци от всички останали граждани на ЕС”, отбелязва инициативата, „Държавата ни остава на последно място в ЕС по почти всички показатели като продължителност на живота, качество на здравната, пенсионната и образователната системи и социалната политика, свобода на словото и т.н.”

Комитетът смята, че корупцията в България и Румъния може да бъде спряна, ако се въведе мярка мораториум на отпусканите еврофондове. Мярката следва да се задейства при отсъствие на ефективна съдебна система най-късно 10 години от началото на членството. Тя може да се прекрати едва след като механизмът за наблюдение върху съдебната система на държавата-членка покаже удовлетворителни резултати.

Комитетът посочва, че настоящото законодателство на ЕС дава възможност за разтегливо тълкуване, а освен това при определени условия корупцията сред политическия елит в новоприсъединилата се държава може да се окаже ситуативно изгодна за други държави-членки и така да бъде дълго толерирана. С определянето на твърди срокове това може да бъде избегнато. България и Румъния са доказали, че настоящите мерки и механизъм за наблюдение са неефективни.

Инициативата е преценена от Европейската комисия като отговаряща на изискванията за регистрация и е регистрирана на 12.09.2019 г. Комитетът разполага с една година, за да набере нужната подкрепа от 1 милион подписа от европейски граждани.

Инициативата продължава да набира подкрепа, но за съжаление от нейната фейсбук страница не става ясно точно как. За повече информация https://www.facebook.com/StopCorruptionEU2020/posts/184604442931278

Даниела Божинова

Снимка: Венета Маджистрели по време на евроизбори 2019, Offnews

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply