Google+

Още референдуми: депутатски заплати, лекарства, смъртно наказание

САЩ референдуми 2016

Ето най-новото развитие и резултатите по горните теми, които в БСНГИ следим по-отдавна.

Бърни Сандърс не успя да пребори фармацевтичните корпорации в референдума за цените на лекарствата. Гласоподавателите не подкрепиха Предложение 61 за въвеждане на ценови контрол за предписани лекарства в Калифорния. Кампаниите за и против това предложение събраха и изхарчиха най-голямата сума за пряко участие в САЩ през 2016 г. – повече от 120 млн. щ.дол. Повече за проблематиката на референдума и кампанията на сенатора от щата Вермонт вижте тук.

Референдум за заплатите на депутатите в Минесота одобри с мнозинство от 76% създаването на специален борд, който да гарантира обективното определяне на техните възнаграждения. Референдумът беше свикан по задължение от щатския конгрес, тъй като ставаше дума за конституционна поправка, която не може да се приеме без одобрението на гражданите. В момента един депутат в Минесота получава 31,140 щ.дол., като се счита, че работи на непълно работно време. Заемащите ръководни длъжности, които се водят на пълно работно време получават бонус от 12,456 щ.дол. Повече за референдума в Минесота четете тук.

Небраска гласува за запазване на смъртното наказание. В щатски референдум на 8 ноември гражданите упражниха вето върху новоприет закон за заменяне на смъртното наказание с доживотен затвор без право на замяна. Надделяха привържениците на смъртното наказание и законът няма да влезе в сила. Повече за референдума и смъртното наказание в САЩ тук.

Снимка: Portland Press Herland/Getty Images

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply