Google+

Гларус възстанови гласуването на площада

Landgemeinde-2021-Glarus-swissinfo

След едногодишно прекъсване заради пандемията кантон Гларус възстанови гласуването на площада в първата неделя на настоящия месец септември.
Landsgemeinde – събранието на гражданите на площада за вземане на решения с пряко явно гласуване е 600-годишна традиция в Швейцария. Веднъж годишно населението се събира да обсъди и определи данъци, да избере управителен орган и за други решения, важни за местното самоуправление.

В днешно време Landsgemeinde продължава да се практикува в два от 26-те кантона – Апенцел и Гларус.

В кантон Гларус се бяха натрупали доста въпроси за дискутиране и решаване на септемврийското общо събрание на населението. От общо 23 въпроса събранието разгледа и реши 19, а останалите отложи за 2022 г. като не особено належащи. „Суисинфо“ съобщава, че кантонът се е самозадължил с по-строги климатични мерки в сравнение с приетите на национално ниво. Събранието е въвело изискване всяко ново строителство да предвиди модерно отопление, а не отопление, базирано на фосилни горива. Също така гражданите на Гларус са поели да субсидират повече линии на обществения транспорт и са отказали да освободят от църковен данък юридическите лица.

Заради ковид-вируса на събранието са присъствали много по-малко хора в сравнение с други години, носенето на маски е било задължително.

Инициатива БГ
Снимки: Събранието сега и преди /Swissinfolandsgemeinde-Swiss-RemcoLivain

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply