Google+

In Memoriam: инж. Юлиян Чолаков

Юлиян Чолаков

На 18 декември 2020 г. загубихме Юлиян Чолаков, деен застъпник за правото на информация и правото на референдум, създател на СОПА – Сдружение за оптимизиране на правосъдието и администрацията, член на Инициативния комитет на Национална гражданска инициатива „Участие, не участ“ за подобряване на законодателството за пряко участие в България. Юлиян беше страхотен човек и приятел, който помогна на десетки хора и граждански групи да водят и печелят дела в защита на човешките си права.

Истински рицар на правовия ред, той превърна административното право в СОПА за дисциплиниране на безотговорни и надменни институци.

Юлиян Чолаков направи много за реално утвърждаване върховенството на правото в България, без да има държавен пост, власт, хонорари, без медийно внимание, въоръжен само с огромна смелост, постоянство и знания, които усвои сам до най-висока юридическа експертност.

От разкритията по делото КТБ до наглед елементарното улеснение да платите такса в брой в българските съдилища, Юлиян воюваше за нашите права и за истината.

Юлиян Чолаков поде инициативата за референдум за Алея Първа в родната му Варна. Инициативният комитет под неговото председателство събра 33 хил.подписа в подкрепа на правото на гражданите на Варна да се произнесат пряко за съдбата на едно важно публично благо – Морската градина и срещу нейното застрояване, но референдумът беше спрян. Юлиян Чолаков води 7 години дела за този референдум, спъван във всичко от олигархични интереси, тиранични управници и техните слуги в администрацията.

Той беше сломен единствено от смъртта. Диагностициран с ковид, интубиран във варненската окръжна болница, той ни напусна.
Скромната му личност, която никога не се е натрапвала, не поиска помощ от приятелите, не звънна на Кмета или Премиера, за да получи специални грижи.
Онези, които имахме честта да го познаваме и работим с него, ще го помним винаги. Поклон!

БСНГИ и Инициатива „Участие, не участ“

Снимка: една от малкото снимки на Юлиян Чолаков; направена е на Международната конференция „Към работеща пряка демокрация в България“, организирана от БСНГИ в София на 26 февруари 2016 г./ архив на БСНГИ 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply