Google+

Случайно ли бави Конституционният съд делото за финансиране на партиите?

korupt-dimotrivgrad

Конституционният съд не е решил ключово дело, касаещо честността и свободата на предстоящите избори 14 месеца след образуването му и 100-ина дни преди парламентарни избори 2021. Делото (13/2019) е за установяване на противоконституционност на законови промени в Закона за политическите партии и Изборния кодекс, които позволяват финансиране на партиите от юридически лица и премахват всякакви ограничения върху даренията към партиите. Делото е образувано по искане на Президента от юли 2019 г.
Преди дни отправихме питане до Конституционния съд относно развитието на делото, като изтъкнахме безпокойството си от забавянето:
„Уважаеми г-н Председател на Конституционния съд,
….Опасяваме се, като граждани на Р България, че нашето политическо право да избираме представители в управлението ще бъде тотално превзето от новосъздаденото политическо право на фирмите да финансират, при това безлимитно, политическите партии. Считаме, че с тези промени се узаконява политическата корупция.”

Отговорът на КС, който току-що получихме, в резюме гласи следното: решение по дело 13/2019 още няма, КС не е обвързан с краен нормативен срок, докладчикът по делото е бил болен.

Тъй като отговорът не разсея нашето безпокойство, ние продължаваме да се питаме: Защо КС, макар и в пандемична обстановка, е бил доста по-бърз с придвижването на дело от настоящата година (13/2020)? Не следва ли КС да се съобразява с разумните срокове и разумно ли е три месеца преди изборите да няма решение по дело, засягащо съществен елемент на изборния процес – парите, които са в пряка връзка с народния суверенитет, политическия плурализъм, равното избирателно право и превенцията на корупция? Нарочно ли бави решението си Конституционният съд и в чия полза е забавянето?

Ще може ли на бъдещите избори една партия или човек, заплащайки милионите за предизборна кампания, да се сдобият със свое собствено представителство в парламента на парламентарната република?

Не сме намерили отговори на тези въпроси. Едно само е повече от ясно: с промените във финансирането на партиите сериозно са влошени условията на упражняване на главното политическо право на гражданите на България – изборното, отворени са нови възможности за политическа корупция в страната, която и без това има тежко корупционно досие.

По-долу публикуваме отговора, даден от Конституционния съд на нашето питане вх. № 368/08.12.2020

Даниела Божинова, Инициатива БГ

KS_delo13-2019-otgovor1KS_delo13-2019-otgovor2

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply