Google+

Пътят към храма става национална инициатива

troyanMonstry-dairknews

Ремонтът на главната улица на село Орешак е предмет на Национална гражданска инициатива, която ще бъде внесена скоро в Министерския съвет.
Селската улица реално е от национално значение, тъй като тя води към Троянския манастир „Успение Богородично“ и Националното изложение на занаятите и изкуствата. По нея целогодишно се извървяват хиляди българи и чужденци, туристи и поклонници, особено на храмовия празник Голяма Богородица. За ремонта са необходими около 3,3 млн. лв., но в продължение на години не са предприети адекватни действия от общинските и централни власти.

Ето защо местното гражданско сдружение „Бъдеще за Орешак“е събрало в началото на август 150 съмишленици, с които учредява инициатива съгласно Закона за прякото участие и започва подписка. След 30 септември инициативата със събраната подписка ще бъде връчена на МС и лично на Бойко Борисов.

„Финансирането, което търсим, не е някакъв подарък за Орешак. Селото е едно от най-посещаваните в България“, е заявил председателят на инициативния комитет Мариян Данчев, цитиран от регионалната медия „Троян 21”. Ако до една година няма реални стъпки, инициаторите възнамеряват да преминат към блокади на улицата.

Инициатива БГ

Снимка DarikNews

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply