Google+

Слави Трифонов – от референдум към партия

slavi-cik-bTV

Политическа партия „Няма такава държава“ ще бъде учредена на 5 октомври в София, съобщават от екипа на Слави Трифонов.
През 2016 г. Трифонов с инициативен комитет на неговото телевизионно шоу предизвика национален референдум за реформиране на политическата система. Комитетът предложи да се гласуват шест реформи, от които след намесата на Конституционния съд останаха три: намаляване на партийните субсидии, преминаване към мажоритарен избор и задължително гласуване на избори и референдуми.

Референдумът, проведен на 6 ноември 2016 г., е най-голямото национално усилие за пряка демокрация в България до момента. Той беше първият национален референдум, свикан непартийно с подписка на граждани. Участието в него достигна почти 51% от всички избиратели в страната, като и трите предложения получиха одобрение от огромно мнозинство на гласувалите. Подобно политическо мнозинство от над 2,5 млн. гласа е заставало само зад кандидатурата на Ж.Желев за президент в началото на българския преход. Но заради прокрустовите правила за референдуми, приети и ревниво пазени от българските „системни” партии, тази избирателна активност се оказа недостатъчна (като бройка на отговаряше на нашето изискване за кворум, което няма аналог в световното право и практика) и резултатите от референдума не бяха зачетени от властта.

През настоящата година обаче на премиера се наложи да използва референдума в частта му за субсидиите с цел излизане от гафова ситуация с незаконно надплатени суми от неговия финансов министър за субсидиране на парламентарните партии. Управляващата партия прие да намали субсидиите от 11 на 1 лев на глас, както решиха избирателите на референдума. Заедно с това обаче бяха премахнати всякакви законодателни рестрикции върху финансирането на партии от частни лица и фирми.

След като не успя докрай в пряката демокрация, регламентирана по нашенски, Слави Трифонов и неговият екип решиха да се пробват в представителната, още повече че бяха създадени сериозни обществени очаквания за подобна стъпка.

През м.август т.г. хората на Трифонов организираха подписка за набиране на учредители и разпространиха учредителна декларация на партия „Няма такава държава“ ( виж текста на Учредителна декларация, публикуван от Медиапул). В нея се посочва, че конституцията не се спазва, българските граждани не са свободни и страната е в плен на политическа плутокрация. Предлага се нaмaлявaнe нa дeпутaтитe, мaжoритaрнo глacувaнe, прякa дeмoкрaция пo пoвeчe въпрocи, пряк избoр нa пoлицeйcки шeфoвe, главен прокурор, омбудсман и др.

Политическите коментатори недолюбват Трифонов и това е ясно още от времето на референдума. Новата партия трудно може да бъде етикетирана като дясна или лява, а по-скоро като антисистемна и анти-статукво. Ефектът от влизането на Трифонов в партийната политика е труден за прогнозиране. Ясно е само, че няма как да не разбърка картите и, надявам се, да помогне за връщане към демократичната игра с истински залози и състезание, която беше заменена през последните години с формален изборен ритуал.

Даниела Божинова

Снимка: Сл.Трифонов регистрира комитета и въпросите в ЦИК , 2015 г. /bTV

You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Слави Трифонов – от референдум към партия”

  1. Николай Вълцхев казва:

    Браво, точен, Интелигентен и Обективен Анализ!

  2. Николай Вълцхев казва:

    Слави предлага УПРАВЛЕНИЕ по Правилата на Пряката Демокдация! Никой друг от „Политиците“ ни не го Предлага! НАПРОТИВ, бягат от Референдумите като „Дявол от Тамян“ и ги БЛАМИРАТ??? Мнозина ми казвате да не го подкрепям защото си изкарвал Хляба с Чалга????? Схващате ли колко Неадекватно е това? Чалгата ли ви притеснява или „Пряката Демокрация“? Отговорете Си на този Въпрос и да говорим по Същество! Аз съм за ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ! Ако Слави помогне да я Въведем, Ще остане в Новата ни ИСТОРИЯ записан със ЗЛАТНИ БУКВИ!

Leave a Reply