Google+

Данък „бездомни” ще плащат най-богатите фирми в Сан Франциско

salesforce-marc-benioff-outNewsGlobal

Избирателите в Сан Франциско трябваше да одобрят или отхвърлят на референдум в изборния ден 6 ноември гражданско „Предложение С” за въвеждане на съвсем нов данък за фирмите, чиито приходи надхвърлят 50 милиона щ.дол. годишно. Предназначението на новия данък е да набави средства за социалните услуги за бездомни. Прогнозира се, че данъкът ще осигурява 300 млн. щ.дол. всяка година за местния бюджет, с което фондът за бездомни на практика ще се удвои.

Де факто се оказа, че данъкът засяга преди всичко хай тек бизнеса, който е базиран в Сан Франциско. В предизборните дебати по темата  логично се включиха представители на водещи фирми в областта на компютърните и информационни технологии.

Изпълнителният директор на Туитър Джак Дорси се обяви твърдо срещу новия данък, като заяви пред СиЕнЕн: „Ще се радваме да плащаме повече, за да помогнем на бездомните хора, ако въпросът е единствено въпрос на финанси. Но ако беше така, въпросът отдавна да е решен. Намеренията може да са добри, но досега не е имало толкова голямо данъчно увеличение за бизнеса. При това то се прави без каквито и да е системни промени или механизъм за отчетност.”

Основните критики срещу предложението, включително и на кмета на града, бяха точно в посока на отсъствие на механизми и гаранции за ефективно влагане на средствата и отчетност пред данъкоплатците.

Същевременно Salesforce – световна фирма от областта на облачните технологии, базирана също в Сан Франциско, се обяви категорично в защита на гражданското предложение за нов корпоративен данък. Нейният основател, предприемачът-филантроп Марк Беньоф се изяви като един от най-сериозните пропагандатори на Предложение С, посочвайки в социалните мрежи:

„За съжаление някои топ мениджъри са все още късогледи да смятат, че техните задължения са единствено към акционерите и че дължат малко или нищо на общността, където развиват своя бизнес. Бизнесът, според мен, трябва да бъде най-голямата платформа за социална промяна. Затова ДА на Предложение С!”

Предложение С беше одобрено от избирателите на Сан Франциско на референдума на 6 ноември.

За Salesforce в бъдеще то ще означава допълнителни 11 милиона щ.дол. местни данъци всяка година.

Даниела Божинова

Снимка: Марк Беньоф, Сейлсфорс/ Out News Global 

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Данък „бездомни” ще плащат най-богатите фирми в Сан Франциско”

  1. […] повече средства за поддръжка на пътищата. Местен референдум в Сан Франциско одобри нов данък, който цели да набави средства за подслон и услуги за […]

Leave a Reply