Google+

Изборният 6 ноември в САЩ – резултати от референдуми

ballot-caricature2018-CalMatters

На 6 ноември т.г. САЩ проведоха редовни средносрочни избори ( в средата на президентския мандат). Американците избираха  435 -те члена на Камарата на представителите и 35 от общо 100 места в Сената на САЩ, както и губернатори в 39 щата и територии и др. 

Традиционно в деня на изборите се провеждат щатски и местни допитвания. В изборния ден имаше общо 155 щатски референдума в 37 щата. От тях 63 бяха граждански инициативи (законодателни или конституционни изменения, предложени от гражданите), 5 бяха вето-референдуми, инициирани от гражданите за отхвърляне или приемане на съществуващото законодателство, докато всички останали (87) референдуми бяха свикани от щатските власти по силата на тяхно конституционно задължение.

Бюлетината за гласуване обикновено е много дълга ( особено в Калифорния) предвид многото изборни позиции, които трябва да се запълнят, а също и въпросите на референдумите, на които избирателят отговаря с „да“ или „не“ ( виж карикатурата на CAL matters горе).

Ето резултатите от някои щатски референдуми, които се проведоха в САЩ на 6 ноември т.г. :

Избирателно право: 20 референдума в 15 щата,от които най-важният беше във Флорида – там приеха историческата конституционна поправка №4 за възстановяване избирателните права на 1,4 милиона осъдени, които са изтърпели наказанията си. Гражданите на Мериленд, Невада и Мичиган одобриха законодателство, което улеснява регистрацията на избиратели в самия изборен ден, докато Арканзас и Северна Каролина засилиха изискванията към избирателите, които следва да представят лични документи със снимка.

Марихуана: Мичиган напълно я легализира, Юта и Мисури легализираха само медицинската дрога, а Северна Дакота не одобри легализирането на марихуаната.

Данъци: 8 референдума в 6 щата за ограничаване на данъците и таксите с различен успех. В Калифорния избирателите запазиха увеличения акциз върху горивата и повишения данък за автомобилите, които трябва да осигурят повече средства за поддръжка на пътищата. Местен референдум в Сан Франциско одобри нов данък, който цели да набави средства за подслон и услуги за бездомните хора.

Здравеопазване: Масачузетс можеше да стане втори щат в страната, който въвежда лимит за брой пациенти, обслужвани от една медицинска сестра, но избирателите предпочетоха да не одобрят тази мярка. Първият и засега единствен щат с такова нормиране е Калифорния, който е въвел стандарти за съотношението брой медицински сестри : брой пациенти още през 2004 г. Мониторингово проучване, извършено няколко години по-късно е показало, че нивото на смъртност след операция се е понижило, а също че всеки пациент получава сумарно допълнителен половин час лични грижи от медицинския персонал.
Четири щата проведоха референдуми за Медикейд като част от здравната реформа на Обама. В Айдахо, Небраска и Юта разшириха прилагането на здравната система Медикейд, така че тя вече ще покрива допълнителни 300 хил. американци с ниски доходи. В Монтана отхвърлиха подобна идея.

Съдебна система и човешки права-„Закон на Марси”: Избирателите в шест щата казаха „да” на т.нар. Закон на Марси, който е приет най-напред в Калифорния преди 10 години. Той формулира 17 специфични права или мерки, свързани с жертвите на престъпления, така че по време на съдебен процес да се осигури тяхната защита – например, затягане режима за освобождаване под гаранция на обвиняемия, но още недоказан извършител на престъпление и др. Противниците на Закона на Марси посочват като основен недостатък усложняването работата на съда.

Енергетика: 4 референдума в 3 щата за ограничение на фосилните горива и насърчаване на възобновяемата енергия. Мерките за въвеждане на данък парникови емисии бяха неуспешни, по-приемливи за избирателите се оказват законодателните мерки за насърчаване на алтернативните енергийни източници.

Аборт: Два щата криминализираха аборта, а един – Орегон, отхвърли предложение за спиране финансирането на аборти от парите на данъкоплатците.

Минимална работна надница: Арканзас и Мисури гласуваха за увеличаване на минималната надница, което ще се отрази върху доходите на общо 900 хил. работници в двата щата.

Даниела Божинова

по материали от Ballotpedia и американски медии

Снимка: Дългата бюлетина за изборите в Калифорния, карикатура /CALmatters

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply