Google+

За първи път в света – Министър на пряката демокрация

ricardi-fracaro-DDminister-keystone

Рикардо Фракаро ще е първият министър на пряката демокрация в света. Природозащитник и депутат от движението „Пет звезди“ в предишния праламент,  37-годишният Фракаро стана член на новото италианско правителство, сформирано между „Пет звезди“ и „Северната лига“. Със създаването на безпрецедентния пост „Пет звезди“ дават заявка, че отдават сериозно значение на проблемите на гражданското участие и референдумите в страната. Италия заедно с Ирландия са държавите с най-много национални референдуми в Европейския съюз. Италия е провела 31 референдума през последните 20 години, но значителна част от тях бяха обезсилени заради изискване за 50% активност. Законодателството за пряко участие вероятно ще бъде подложено на либерализиране.

В Рим наскоро бяха  приети нови механизми за включване на гражданите в правенето на политики. Там понастоящем управлява кметът Вирджиния Раджи от „Пет зведи“ – на практика първата жена-кмет  в 2400-годишната история на Община Рим.

С направените първи стъпки за разширяване на демократичното участие „Пет звезди“ дават надежди, че за разлика от други популистки движения (движението е определяно като пар екселанс популистко) няма да се ограничат само с призиви „да чуем гласа на народа“ и риторика на тема пряка демокрация, а реално ще се опитат да подобрят политическата система, като добавят към партийното представителство и пряко участие.

Г-жа Раджи пое ангажимент за домакинство на предстоящия десети юбилеен Световен форум за пряка демокрация, който се организира от консорциум от европейски и американски неправителствени организации, медии и застъпници на разширяването на делиберативната и директната демокрация по света. Световният форум за пряка демокрация ще се проведе в Рим от 24 до 26 септември 2018 г. Повече за събитието https://2018globalforum.com/

Даниела Божинова

Снимка Рикардо Фракаро, Keystone

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply