Google+

Тайван изскача далеч пред България в пряката демокрация

taiwan-news-parliament

От началото на 2018 г. Тайван значително облекчи условията за пряка демокрация. Бяха приети съществени поправки в Закона за референдумите (公民投票法), които дават възможност на 0.01% от избирателите (около 1800 души) да предлагат допитване. Квотата, която обвързва парламента със свикване на референдум, беше намалена от 5% на 1,5% от електората или 280 000 души. За сравнение квотата в България за задължително свикване на референдум е около 8% – 400 000 подписа.

Тайван вече ще дава възможност да се подписват и онлайн подписки от гражданите.

За да се приеме за валиден резултатът от национален референдум, следва в него да са участвали 25% от избирателите срещу 50%, изисквани доскоро. Към момента една четвърт от избирателите са 4.69 милиона души.

Законодателите в Тайпе оцениха критично опита на страната в прякото участие от приемането на закона за референдумите през 2003 г. до момента – всички шест допитвания, проведени досега са били неуспешни. Те не са достигнали избирателната активност от 50% заради постоянни кампании за бойкот от страна на партии и заинтересовани групи. Блокираща роля е имала и Централната избирателна комисия за референдуми, която е била оправомощена да решава дали темата на референдума е достатъчно важна за провеждането му. Комисията беше премахната, както и ограниченията в предмета на допитванията с изключение на националните граници, химн и символи.

Избирателната възраст беше намалена от 20 на 18 години.

Още през януари 2018 г. опозиционната Партия „Нова сила” реши да се възползва от облекчените правила за референдум и да инициира допитване относно най-новите промени в трудовото законодателство, които се посрещат с недоволство от много граждани.

Тайван е автономен остров под контрола на Китай с площ 35801 кв.км и население 23,55 млн.

Инициатива БГ

Снимка: Парламентът на Тайван при приемане на демократични промени в закона за референдумите, Taiwan News

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Тайван изскача далеч пред България в пряката демокрация”

  1. […] Това ще бъде първият национален референдум откакто Тайван демократизира законодателството си за пряко участие през миналата година, като намали […]

Leave a Reply