Google+

Ембаргото „Фукушима” за японски храни отива на референдум в Тайван

Octopus at the Tsukiji Fish market, Tokyo, Japan

Основната опозиционна сила в Тайван – партия Куоминтан, е съобщила, по информация на японски медии, че е събрала над 470 хил. подписа за свикване на национален референдум относно ембаргото върху внос на японски храни, което страната наложи след инцидента с ядрената електроцентрала Фукушима.

Вдигането на забраната е намерение на настоящото правителство на премиерката Цай от Демократично-прогресивната партия. Япония упражнява натиск над Тайван, като заплашва, че ще отнесе въпроса до Световната здравна организация, която вече се произнесе в нейна полза и срещу прекомерните изисквания, наложени при подобно ембарго в Южна Корея.  Опозиционната Куоминтан иска да предизвика пряк вот за запазване на забраната. През 2017 г. социологическите проучвания показваха над 70% обществено неодобрение на прекратяването на ембаргото.

Политически анализатори коментират действията на опозицията като яхване вълната на недоволството и предизвикване на референдум с една цел – спечелване на предстоящите местни избори. Очаква се референдумът да се състои едновременно с редовните местни избори на 24 ноември т.г.
Това ще бъде първият национален референдум откакто Тайван демократизира законодателството си за пряко участие през миналата година, като намали неколкократно бариерите.

Необходимият минимум подписи за свикване на референдум в Тайван е 280 хил., като страната има население 23,5 милиона души. За сравнение, свикването на референдум в България със 7 милиона население става с 400 хил. подписа. За зачитане на резултата на референдума в азиатската държава искат 25% избирателна активност, а у нас на последния национален референдум през 2016 г. 51% активност беше отчетена като недостатъчна за признаване резултатите от прекия вот.

Даниела Божинова
Снимка FoodNavigatorAsia.com

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply