Google+

Ню Йорк ще свиква Велико народно събрание

trap-NY1

Жителите на щата Ню Йорк, САЩ ще имат рядката възможност на 7 ноември да гласуват за свикване на конституционен конвент – еквивалент на българското Велико народно събрание. Такава възможност се отваря веднъж на 20 години, за да бъде променена частично или изцяло конституцията на щата. Референдумът е автоматичен и не зависи от желанието на управляващия политически елит да свика или не такова „велико събрание“. Управляващото статукво в момента е най-големият противник на конвента, но е задължено по конституция да попита гражданите дали искат да бъде свикан или не.
„Не трябва да пропускаме възможността да свикаме конституционно събрание, което да изработи ефективен капан за корупцията в щата. Любопитно е, че и конституцията на Ню Йорк, и патентът за капан за мишки датират от една и съща година – 1894 г. В това има символно значение….”, написа в подкрепа на положителния отговор на референдума журналист от в.Ню Йорк Таймс тези дни.
Гражданите най-вероятно ще поискат конституционно събрание и промени в конституцията, след като на предишните допитвания през 1997 и 1977 г. пожелаха обратното – да не се пипа основния закон.

Социологическите проучвания сочат, че мнозинството избиратели в Ню Йорк желаят конституционни промени за по-добро управление на щата в посока: намаляване броя на депутатите, оптимизиране на изборните правила, засилване на антикоруционните мерки, прозрачност в бюджетния процес и ограничаване възможността на властта да взема заеми без съгласието на данъкоплатците, въвеждане на ограничения в мандатите на политиците, съдебна реформа, която би могло да доведе до икономии от 500 милиона щ.дол в следващите 5 години и др.
Ако на референдума надделеят гласовете за свикване на конституционно събрание, след една година жителите на Ню Йорк ще трябва да изберат неговите 204 делегати. Конституционното събрание ще заработи през 2019 година, като предложенията му за конституционни промени трябва да са готови и подложени на одобрение чрез референдум през ноември 2019.

„Нищо не плаши политическите брокери и статуквото повече от това избирателите да упражнят правото си на пряко решение”, отбелязват в социалните медии активисти на кампанията „Да на Конституционното събрание”.
Даниела Божинова

Снимка: abovethelaw.com

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply