Google+

Пуерто Рико гласува да стане щат на САЩ

NEW YORK CITY - JUNE 8:  A participant runs in front of the crowd with the Puerto Rican flag in the annual Puerto Rico Day Parade June 8, 2008 in New York City. The parade honoring Puerto Ricans is an annual New York City tradition and takes place along Fifth Avenue.  (Photo by Yana Paskova/Getty Images)

97% от гласувалите на референдум В Пуерто Рико предпочетоха островът им да стане 51-ви щат на САЩ. В референдума, който се проведе на 11 юни и беше пети по ред относно бъдещия статут на Пуерто Рико, гражданите можеха да подкрепят една от три възможности: статут на независима държава, настоящия статут на американска територия  или пълно интегриране в САЩ като щат.

Върху убедителността на избора обаче хвърля сянка фактът, че само 23% от избирателите взеха участие в допитването. Липсата на ентусиазъм за гласуване се отдава преди всичко на тежката икономическа криза, в която се намира Пуерто Рико. Страната има значителна задлъжнялост, официално регистрираната безработица е 12%, много пуерториканци емигрират. Животът на острова е доста скъп –  храната е с 22% по-скъпа от тази в САЩ, а услугите – с цели 62%. Много вероятно е голяма част от гражданите не виждат ясно как новият статут ще им помогне да се справят по-добре с живота.

Ако островът стане щат на САЩ, той ще получава щатски субсидии, но същевременно ще трябва да поеме и по-голяма данъчна тежест. В момента пуерториканци не плащат данък общ доход, но и нямат право на американски социални помощи. Жителите на острова имат американски паспорти, но без пълни права на американски граждани, включително да гласуват на общи избори.

Окончателното решение за превръщането на Пуерто Рико в щат ще бъде взето от законодателния орган на САЩ. Той също не изглежда много ентусиазиран да даде такъв статут на карибския остров най-вероятно заради необходимостта да задели повече бюджетни средства за неговото развитие. При това управляващото републиканско мнозинство се безпокои за евентуално въздействие върху настоящия баланс на политическите сили – Пуерто Рико ще трябва да избере своите конгресмени и сенатори, които нищо чудно да се окажат демократи.

Така или иначе губернаторът Рикардо Росело е заявил, че ще направи необходимите постъпки пред Конгреса на САЩ за получаване на щатски статут. „При всяка демокрация волята на мнозинството, изразена в изборен процес, трябва да бъде изпълнена. Би било много неестествено, ако Вашингтон, който държи на демокрацията в други части на света, не уважи легитимното право на самоопределение, упражнено от гражданите на американската територия Пуерто Рико“ е заявил Росело, цитиран от Ройтерс.

Автор: Даниела Божинова

Снимка: Getty Images

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply