Google+

САЩ гласува за увеличаване на минималното възнаграждение

Минимална заплата САЩ

Повишаването на минималното почасово трудово възнаграждение беше сред най-горещите теми на референдумите, предизвикани с граждански инициативи в САЩ през 2016 г.

На 8 ноември гражданите на Аризона одобриха Предложение №206, с което почасовата ставка се вдига постепенно до 12 долара в срок до 2020 г. Предложението предвижда още и платен болничен отпуск.

Референдумите в щатите Колорадо и Мейн одобриха подобна инициатива за 12 долара/час.

Гражданите на щата Вашингтон гласуваха за минимум от 13,50 долара.

Единствено щата Южна Дакота вместо увеличение инициира намаляване на минималната почасова ставка специално за работници под 18 години. Намалението беше предприето от законодателния орган на щата, но срещу него беше направена гражданска подписка за вето-референдум. На референдума законът не получи одобрението на гражданите, така че за непълнолетните работещи в Южна Дакота остава в сила общият минимум от 8.50 долара за час работа, който бе установен през 2014 г.

В САЩ минималната почасова ставка, приета със Закона за справедливите трудови стандарти на федерално ниво е $7.25 долара.

Някои щати и градове са възприели по-високи нива. Така например Калифорния и Масачузетс оперират при ниво 10 долара за час, а най-високото ниво за страната отбелязва Емеривил, Калифорния – 14,44 долара за час.

Счита се, че повишението на минималното трудово възнаграждение има пряк ефект върху 60% от домакинствата в САЩ.

Снимка: Mike Groll/AP

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply