Google+

Излезе книгата „Казуси на ДА и НЕ. Истории на референдуми от 11 страни“

Казуси на ДА и НЕ книга

„Да“ и „не“ са обичайните опции за гласуване на референдум. Вземайки повод от това, книгата се опитва да представи най-вече „да“ и „не“ на законодателните механизми и практиките на пряко участие, да ориентира българската аудитория в същността на инструмента референдум и в това кои условия и правила за провеждането му са честни и свободни. Това изглежда необходимо поради многото заблуди и митове за референдумите, разпространявани от властовите елити, както и заради незначителното място, което им отделя медийният мейнстрийм.

Книгата представя различен тип референдуми от Швейцария, Латвия, Ирландия, Германия, Холандия, Чехия, Македония, САЩ, Венецуела, Австралия и България.

Темите са различни: данъци, транспорт, промяна на държавното устройство, европейски договори, ВЕИ, аборти и др. Всеки казус изяснява законодателния и конкретен политически контекст на съответния референдум.

Авторите на статиите (Даниела Божинова, Уве Шердюлт, Корина Фурер, Наджихан Мюслю, Ариен Нийебур, Майкъл Смит, Иванка Жекова, Надежда Белчева, Ангелика Гардинер и Манфред Брант) са изследователи и активисти/организатори на референдуми. Един от тях – Ариен Нийебур– организатор на холандския референдум относно асоциирането между ЕС и Украйна, написва статията за този референдум непосредствено след провеждането му през април 2016 г.

Съставител и редактор е Даниела Божинова, издател- „Българско сдружение за насърчаване на гражданската инициатива“. Книгата е издадена по проект „Подобряване на законодателството за пряка демокрация в България с българо-швейцарско партньорство“ в рамките на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Книгата беше представена в Пловдив на 10 юни.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply