Google+

След Хитлер, да има ли национални референдуми в Германия?

merkel-dailyexpress

Първото германско гражданско събрание – Бюргеррат, учредено за ревизия на конституцията, представя резултатите от своята работа на 15 ноември във федералния парламент в Берлин. Основните искания на Събранието са за въвеждане на пряка демокрация – право на инициатива и национален референдум, чрез допълнение на федералната конституция.
Германия е една от малкото демократични държави в света, които след Втората световна война не са провели нито едно национално допитване. На регионално и местно ниво прякото участие е добре развито и ежегодно по места се случват десетки инициативи и референдуми. Федералната конституция обаче не дава възможност за пряк вот на национално ниво като гаранция срещу евентуално повторение на негативния опит от нацистките времена, когато Хитлер е организирал допитвания.
Инициаторът на Бюргеррат – неправителствената организация МеерДемократи ( „Повече демокрация”) се застъпва за пряко участие от години, като провежда кампании за информиране на гражданите и натиск върху политиците. По-рано тази година тя организира проучвателно посещение в Ирландия, считана в момента за страна-еталон с най-успешното гражданско конституционно събрание, съставено чрез жребий. Повечето от решенията на ирландското събрание се превърнаха в референдумни предложения ( водещите бяха за аборта и гей-браковете)и намериха пълно одобрение при гласуването им от гражданите.

Германците пренесоха ирландския модел на своя територия, като го допълниха с регионални конференции, за да посрещнат предизвикателството на далеч по-големия брой население. Гражданското събрание в Германия се състоеше от 160 участника, подбрани съобразно географски и демографски алгоритъм и подпомагани от експертна структура в правната материя.
Очакваме официалното комуникиране на резултатите от Събранието и срещата с изборните законодатели в Бундестага. Въпросът е дали гражданските предложения ще се превърнат в конституционни допълнения.
Германия не е изключение от общия срив на общественото доверие в представителната демокрация, като особено ниско е нивото на доверие в източната част – бившата Германска демократична република. Данните сочат, че там само 42% от гражданите вярват на държавните институции.

При тези условия нещо трябва да бъде направено за консолидиране и развитие на демокрацията. В нашите времена на дигитално свързани и информирани хора, желаещи да имат думата за решенията, които ги засягат, въвеждането на пряко участие на федерално ниво се превръща в необходимост за германската демокрация. Така смятат Роман Хубер, председател на Мер Демократи и неговият екип, а вероятно и много германски граждани.

Даниела Божинова
Снимка Daily Express

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply