Google+

Онлайн референдум решава съдбата на италианското правителство

M5S-RussoPortal-Guardian

Управляващото Движение „Пет звезди” в Италия повери на системата за онлайн гласуване „Русо” да определи коалиционната му политика и съответно дали да има или не извънредни избори. Поддръжниците на Движението бяха поканени да гласуват чрез „Русо” дали да бъде сключен съюз с един стар техен опонент – Демократическата партия в рамките на настоящия мандат. При отрицателен отговор следваше да се свикат нови избори. Вземането на такова решение се наложи след оставката на вицепремиера Салвини и оттеглянето на Северната лига от управлението.

Платформата за онлайн допитвания „Русо” ( по името на философа)беше изградена от Звездите и пусната през 2016 г. с влизането им във властта. С нея те реализираха една от своите централни политически идеи, а именно: въвеждане на уеб-базирана пряка демокрация. Преди това Движението използваше за гласуване блога на основателя си Беппе Грильо.
Регистрирани в платформата понастоящем са 100 хил. души и тя се ползва активно. Досега се проведени десетки допитвания, включително по критични въпроси, като например избора на новия лидер на Звездите Луиджи ди Майо, съюзяването с Лигата и др.
В настоящия случай обаче бяха отправени сериозни критики към използването на „Русо“като неинституционален канал за вземане на решение, при това несигурен, заради неотдавнашни хаквания и проблеми с изтичане на лични данни. Въпреки това ръководството на Звездите заложи на „Русо“.

Още в първите два часа на 3 септември – деня на допитването, 30 хил. души упражниха своя вот. Крайният резултат беше 79% одобрение на коалицията с демократите и лидерът Ди Майо обяви край на политическата криза.
В страната обаче остават икономическите и социални проблеми, чийто край не се вижда в близко бъдеще. Италия е втората най-задлъжняла страна-членка на ЕС, а италианците напоследък загубиха доверие в Петте звезди.

Новата партийна коалиция излезе междувременно с програма, включваща точки като въвеждане на минимална заплата, увеличаване бюджета за образование и наука, а също въвеждане на уеб-данък за мултинационални компании и основаване на нова банка за развитието на италианския юг.

Докато управляващите политици в Италия заложиха на електронен референдум за решаване на критичен политически въпрос, българските политици съвсем отмениха новите технологии в управлението. На предстоящите местни избори в България не се предвижда машинно гласуване, да не говорим за дистанционно, въпреки предишни решения, взети на референдум или в парламента в полза на електронното гласуване и неговото развитие у нас.

Инициатива БГ

Снимка: Guardian

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply