Google+

Ямболският кмет ще използва прокуратурата срещу референдум

Yambol-zaem2019-delnik

Ямбол е интересна община по отношение на устрема на гражданите му да участват пряко в местното самоуправление. Само за последните три години регистрираните инициативи за местен референдум са пет, а в Ямболска област – с няколко повече. При това гражданите на Ямбол искат да имат думата по вземането на общински заеми.

През 2018 г. опозиционни общински съветници направиха предложение за местен референдум относно заем от 17 млн. лв., но то не успя да пробие при гласуването в общинския съвет.
В момента тече гражданска подписка в подкрепа на ново предложение за референдум, което иска да постави на одобрение от гражданите заем от 9 млн. евро, планиран в бюджет 2019 г. Един от аргументите на инициаторите е, че в година на изтичащ мандат на кмет и общински съвет, повече от когато и да било се налага тези, които ще плащат сметката да се съгласят или отхвърлят поемането на нов общински дълг. Законът за общинския дълг е предвидил възможност за поемане на дълг чрез референдум.

Към края на м. януари организаторите – инициативен комитет с председател Красимир Стойчев, обявиха набрани около 6200 подписа и оптимистично прогнозираха, че ще успеят да съберат още 2000, което би направило референдума задължителен. Последното явно изнерви управляващите, които повдигнаха обвинения за нередности при събиране на подписката и ангажираха прокуратурата да направи проверка. Обвиненията са за събиране на подписи от врата на врата, вместо само на местата, определени чрез съгласуване с Общината, както и за заплащане на събирачите на подписи за труда им.

В световната практика заплащането за събиране на подписи е нормална практика, която, разбира се, има определени регламенти.

Ако референдумът се осъществи, той ще бъде първи по рода си в България и ще нареди поне една българска община наравно с швейцарските общини по отношение одобряването на харчове и заеми. Най-вече референдумът би довел до предоставяне на повече информация относно планираните проекти от страна на управляващите, които ще желаят да получат отговор „да”. Информация за конкретните ползи и тяхната цена, а не само идеалистична вяра в добронамереността на кмета, към каквато той призова неотдавна (цитиран от „Крос”), казвайки: „Повярвайте ми, инвестицията е много премерена, много истинска“.

Въпросът на референдума е: „Против ли сте община Ямбол да поеме общинския дълг в размер на 9 милиона евро през последната година на мандата на настоящото управление, който ще се изплаща до 2030 година от собствени общински приходи”. Подписката в подкрепа на искането за допитване ще бъде предадена в Община Ямбол на 1 март т.г.

Даниела Божинова

Снимка: Yambolnews.net

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Ямболският кмет ще използва прокуратурата срещу референдум”

  1. […] да бъде взето решение по подписката за свикване на референдум относно заем за 9 млн. евро, съобщи Ямболнюз. Все още няма данни дали и как е […]

Leave a Reply