Google+

Путин ще се легитимира с референдуми

putin-foxy-cbccom

След като тези дни Путин потвърди всеобщото очакване да се кандидатира отново за президент на Русия, неговата администрация се зае със задачата да направи явяването му „достойно”. Не става въпрос за преизбирането на руския лидер – то е повече от сигурно, а за избирателната активност на президентските избори на 18 март догодина.
Точно заради това, че резултатът е предизвестен – Путин ще е новият стар президент, избирателите губят интерес към участие. Социологическите агенции прогнозират, че избирателната активност може да падне доста под 60%, което не би било достатъчно „легитимен” резултат в очите на Русия и света.

Техниката за вдигане на активността, която планират да приложат в случая е референдуми по регионални въпроси в изборния ден. Но и това не е много лесно – изборните технолози в Русия си дават сметка, че само важни въпроси биха привлекли повече хора към урните. В някои части на федерацията вече са измислили такъв въпрос – хората да гласуват за връщане на прекия избор на кметове, който управлението на Путин отмени.

Подобни въпроси обаче, според Марина Литвинович, популярен журналист и политолог, могат да объркат нещата – трудно може да се предвиди резултатът, включително има риск да се мобилизира протестен електорат. За предпочитане са не дотам важни, но и не напълно маловажни въпроси. В тази формулировка попада например въпросът: Да преместим ли столицата от Сиктивкар в Ухта, който смятат да зададат в Репблика Коми. В Севастопол обмислят дали да не направят допитване за градски герб, а във Волгоградска област – дали да не питат гражданите за преместване на стрелките на часовниците с 1 час напред.

Експерти на Полит.ру изчисляват, че в най-добрия случай местните и регионални референдуми в деня на президентските избори биха донесли 10%-но повишение на избирателната активност, което всъщност не би било зле.

Колкото и да са формални въпросите и контролирани плебисцитите, които биха били свикани за повишаване избирателната активност за преизбирането на Путин, все пак те биха припомнили на руските граждани за тяхното конституционно право – да решават пряко и окончателно въпроси на управлението, коментира Марина Литвинович (www.online812.ru/2017/11/29/007/) и заключава: „Каквито и да са тези референдуми, духът ще бъде пуснат от бутилката и трудно ще могат да го върнат обратно в нея…”
Даниела Божинова по материали от руски медии

Снимка cbc.ca

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply