Google+

Бърни Сандърс поведе война с алчните фармацевтични корпорации

Бърни Сандърс поведе война с алчните фармацевтични корпорации

Лекарствената политика на САЩ е разточителна, а калифорнийците плащат най-скъпите лекарства в света. Алчният фармацевтичен бизнес необосновано и едностранно покачва цените на лекарствата, като същевременно продава същите лекарства на много по-ниски цени в Канада. Това твърдят инициаторите на гражданско предложение №61, което ще бъде гласувано на референдум в Калифорния в деня на президентските избори.

Активен фронтмен на гражданската инициатива е Бърни Сандърс, доскорошен конкурент на Хилъри Клинтън за номинацията на Демократическата партия. Сенаторът от щата Върмонт замени президентските дебати с кампанията за референдума и тази есен обикаля щата, за да изнася речи в подкрепа на Инициатива №61.

Инициатива №61 е гражданско законодателно предложение за подобряване на лекарствената политика на Калифорния. Целта й е да се намалят разходите, заплащани от щата и пациентите за предписани медикаменти посредством въвеждане на таван за цените на лекарствата. Таванът следва да се установи на нивото, договорено от Федералната служба за ветераните от войните. Тази служба обикновено заплаща с 20% по-ниски цени от тези на свободния пазар благодарение на отдавна регламентирани правила и процедури. Според Сандърс, ако предложението получи „ДА“ на референдума, през следващата финансова година ще бъдат спестени не по-малко от 1 милиард щатски долара.
Фармацевтичният бизнес се мобилизира за отпор на Инициатива №61, като организира контракампания на стойност 109 милиона долара. Това се очерта като най-скъпата и ожесточена контракампания за референдум през 2016 г.

Референдумът за регулиране цените на лекарствата в Калифорния ще бъде един от общо 154 референдума, които ще се проведат на 8 ноември в САЩ.

Снимка: scpr.org

You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Бърни Сандърс поведе война с алчните фармацевтични корпорации”

  1. Lynda казва:

    Hello Yvonne! Thanks for linking up! Its great to see all those photos of your family, eslaeicply Allysa looking so so happy! Have a blessed week ahead! :)

Leave a Reply