Google+

Самоковският референдум беше отхвърлен

samokov

На 10-ти септември Общински съвет Самоков единодушно отхвърли искането за референдум, предявено от граждански инициативен комитет и подкрепено от повече от 4000 граждани на общината относно местонахождението на депо за отпадъци.

Г-жа Аглика Крушовенска, член на Инициативния комитет, съобщава, че аргументите са били основно свързани с темата на референдума и по-точно с това, че въпросът не е местен – не е в компетенциите на местната власт. От ИК контрират, че точно местната власт е взела решение за изграждане на депото, следователно това е местен въпрос. Комитетът разполагаше с 3122 сертифицирани валидни подписа, достатъчни за задължаване на общинския съвет да определи дата за референдум. Очакваше се датата да съвпадне с местните избори и националния референдум.

Сега обаче в играта ще влезе най-вероятно съдът – инициаторите на референдума обещаха да обжалват решението на Общинския съвет. Основното притеснение на Самоков, споделяно все по-широко и от граждани на София, е че депото е много близо до река Искър и ще се отрази на качеството на питейната вода на региона. Проблемите с локацията на сметището се отдават на липсваща законова процедура по ОВОС. Въпреки че депото е почти готово, от ИК настояват то да не бъде пускано в експлоатация, а експертите, пропуснали в доклада си река Искър, да понесат своята отговорност.

Съоръжението се изгражда по програма „Околна среда“ и струва 7,4 милиона лева. Разположено е между Самоков и с.Драгушиново с перспектива да събира отпадъците на общините Самоков, Долна баня, Костенец и Ихтиман.

Още по темата четете тук.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply