Google+

Катрин Якобсдотир

Katrín Jakobsdóttir

Katrín Jakobsdóttir

 

 

  • Катрин Якобсдотир (родена 1976) е член на Алтинги (Исландски парламент) от 2007 г. насам представляваща  Left green movement. Тя е била избранa за лидер на Left-Green движението през 2013 г. и служи като министър на образованието, науката и културата  от февруари 2009 до май 2013 година.
  • Докато е била министър е реализирана нова учебна програма за всички образователни нива, с акцент върху образованието на демокрацията и устойчивост. Нейната работа е включвала осигуряване на универсален достъп до качествено образование след икономическата криза през 2008 г., когато е имало рязко увеличение на безработицата в Исландия. Още една от ролите на Якобсдотир по време на икономическа криза, включва помощта й да се изградят изкуствата и творческите индустрии, които процъфтяват в Исландия през последните години. Тя е изнасяла лекции по цял свят на тази тема. На последно място, по време на мандата й Якобсдотир започва инициатива, която се превръща в нов закон за медиите, който е бил одобрен и приложен в Исландия, и който гарантира правата на журналистите и започва изпълнението на IMMI (исландска инициатива за модерна медия).
  • Сега Якобсдотир е член на комисията по външни работи в исландския парламент и ЕС-Исландия в Съвместния парламентарен комитет.
    Катрин Якобсдотир завършва Университета на Исландия с магистърска степен по литература през 2004 г. Нейната дипломна работа разглежда исландския писател на криминална литература, Arnaldur Indriðason.
  • Якобсдотир понякога води курсове по популярна литература заедно с парламентарната й работа. Тя е член на борда на Института Nordic Game и Института Арни Магнусон за исландски науки в Университета на Исландия. Преди да влезе в политиката Якобсдотир е работила в медиите и издателската индустрия. Тя е омъжена и има трима сина.