Google+

Русе може да направи пробив с успешна подписка за референдум

ruse-dohodnozdanie-dunavmost

„Честито, русенци! Показахме, че сме общество, а не празнодумци! За по-малко от три месеца успяхме да съберем необходимите 14 800 подписи…”, написа в обръщение да съгражданите си Председателят на Инициативния комитет за референдум за чиста околна среда в Русе Бойко Никифоров.

Събраната бройка съответства на законовото изискване за задължително предизвикване на местен референдум. Въпреки това комитетът призова да се съберат още около 1000 подписа, за да се гарантира, че след проверката на валидността от ГРАО броят на подписите няма да изпадне под фиксираната квота. Известно е от опита на други комитети и подписки, че проверките на ГРАО, за които Инициатива БГ многократно критично е писала, „бракуват”около 30% от събраните подписи, а понякога и много повече.
Организаторите в Русе са успели да намалят процента непълни данни на граждани в списъците до 10%. Въпреки това, предвид необявените публично критерии за проверка на подписите, както и недемократичното законодателство за референдуми в България, гражданските инициативни комитети са потенциални губещи.

Инициатива БГ продължава да настоява за промяна на ЗПУГДВМС в съответствие с изискванията на Съвета на Европа и прозрачни и честни правила за проверка на подписките, както и за премахване на изискването за преписване на цялата подписка в електронна таблица. Последното не се прилага от никоя друга страна в света и неимоверно много затруднява и оскъпява инициативите за референдуми.

Известно е, че заради  големия брой подписи и кратките срокове за събиране, представляващи на практика забранителни условия за свикване на референдуми от гражданите, в големите градове на България досега не е проведена успешна подписка за местен референдум.  Само малки населени места са успявали да преодолеят бариерата от 10% подписи, тъй като имат далеч по-малобройно население.  Ако Русе успее в предизвикването на референдум с настоящата подписка, това ще бъде истински пробив в историята на местните референдуми в България.

Дали това ще стане, ще научим по-късно след предаването на подписката за еко-референдума на 25 януари в Общински съвет-Русе.

Инициатива БГ

Снимка: Русе, Доходното здание/ Дунавмост.ком

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply