Google+

Лош ден за столичната демокрация

SOS-savetnici-insinerator-dnevnik

Като лош ден за демокрацията в София определиха 8 ноември вносителите на предложение за местен референдум по проекта за инсинератор – „Политическа група 5” в Столичния общински съвет. Преди инициативата на Г5 опит за свикване на такъв референдум, но с гражданска подписка направи коалиция „Демократична България“(Да България, ДСБ, Зелените).

Предложението на Г5 не успя в нито една от комисиите на СОС и референдумът беше окончателно отхвърлен от пленарното заседание на СОС на 8 ноември.
С аргументи, че столичани нямат представа от технологии за изгаряне на отпадъци и нямат право да се месят във финансите на общината т.е. да решават за стойността на съоръжението –157 млн. евро, и вземането на общински заем от 67 млн. евро за изграждането му, представителите на управляващите партии – ГЕРБ и Обединени патриоти и заедно с тях СДС разкритикуваха предложението за референдум и решиха неговата съдба.
Основните инициатори на референдума – общинските съветници от Г5 Светльо Витков, Симеон Славчев, Иван Велков и Венцислав Мицов (на снимката) посочиха, че по силата на тези аргументи в София никога не би бил възможен референдум, тъй като всяко решение има своите финансови измерения. Самият референдум струва пари от бюджета на общината. Някои от общинските съветници- инициатори на референдума обявиха намерение да обжалват отказа в съда. Повече от Дневник тук.

Преди година СОС отхвърли друго предложение за местен референдум – срещу презастрояването на район „Младост”, иницииран с подписка. В онзи случай общинарите имаха формално основание – недостатъчен брой валидни подписи. Впоследствие обаче се оказа, че ГРАО е подал невярна справка за броя на избирателите в Младост, така че квотата от 10% е по-висока от одобрените като валидни подписи ( отново от ГРАО). Тези данни – за избирателите и за „недостатъчните” подписи, на практика са осигурили удобно основание на СОС да отхвърли референдума.Подписите бяха събрани от инициативен комитет „За зелен Младост”, първоначално председателстван от Десислава Иванчева (която стана впоследствие районен кмет, а понастоящем е обвинена за корупция и лишена от свобода). По казуса с броя на подписите и избирателите в Младост се очаква произнасяне на съда.

Развитието на инициативи за местни допитвания през последните години в София говори за токсичен СОС за прякото гражданско участие.

Даниела Божинова

Снимка: общинските съветници от Г5 – СОС Светльо Витков, Симеон Славчев, Иван Велков и Венцислав Мицов / Дневник

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply