Google+

Нова Каледония гласува да остане във Франция

NewCaled-spearfishing-TwistedSifter

„Франция е по-красива с Нова Каледония”, заяви президентът Макрон в очакване на резултатите от референдума за независимост на архипелага, който се проведе на 4 ноември т.г.
Гражданите на Нова Каледония трябваше да решат дали да запазят настоящото положение на самоуправляваща се територия в рамките Франция или да станат независима държава.

Повече гласове получи статуквото – 56% срещу 44% за независимост, при обща избирателна активност от 81% (от общо 174,995 избиратели). Граждани без уседналост нямаха право да гласуват, а те представляват съществена част от избирателите – 17%. Това и други условия бяха съгласувани с метрополията Франция по силата на Споразумението от Нумеа (1998).

Споразумението предвижда нов вот по същия въпрос да се проведе през 2022 г., ако поне една трета от законодателния орган на Нова Каледония вземе решение да го свика.

Засега Франция не губи от красотата си, тъй като запазва Нова Каледония със съгласие на мнозинството от нейните граждани, изразено по демократичен начин чрез референдум.
Инициатива БГ

Снимка: Риболов с копие в Нова Каледония – 2011/TwistedZifter Photograph by STEPHANE DUCANDAS

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply