Google+

За словенците – референдум, за българите – фалшива новина

Vili_Kovačič

Ако някъде не вярват на сълзи, България не вярва на референдуми. Новината, че премиерът на Словения е подал оставка онзи ден заради референдум би прозвучала направо като фалшива за българската аудитория. Може би заради това тя се появи у нас като малка бележка и само в някои медии. Но фактите са факти: след като върховният съд на Словения се е произнесъл за неправомерно повлияване резултата на национален референдум от правителството, премиерът Мирослав Церар се е оттеглил, готвят се извънредни избори, както и нов референдум.
Историята на проблемния референдум накратко е следната:
През май 2017 г. парламентът на Словения приема закон за построяване на ж.п.линия с дължина 27 км от единственото им морско пристанище Копер до гр.Дивача. Стойността на инвестицията е 1,24 млрд евро. Гражданска група „Данъкоплатците не се предават” начело с пенсионера Вили Ковачич се противопоставя на размера на инвестицията, която според тях е завишена. Те използват законовата възможност да свикат референдум за прегласуване на вече приет от парламента закон („вето-референдум”), която, между другото, отсъства от българското законодателство.
С подписка от 40 хил. подписа групата предизвиква национален референдум през септември 2017 г. Референдумът има активност около 21% (350 хил. гласували), но е зачетен, тъй като словенският закон изисква само 20% от гражданите да са гласували на референдум, за да е валиден.
Резултатът от допитването обаче показва, че подкрепящите ж.п линията и инвестицията са мнозинство (53%), макар и с малка разлика пред противниците.
Групата на Вили Ковачич смята, че референдумът не е проведен при честни условия, тъй като в информационната кампания правителството е имало много предимства да наложи своята гледна точка на избирателите. Управляващите са използвали 95000 евро от държавния бюджет, за да наклонят общественото мнение в посоката, която ги устройва.
Върховният съд, сезиран от инициаторите, потвърди тяхната правота и анулира резултата от референдума. Съдът постанови ново провеждане на референдум със същия въпрос. След оповестяване на съдебното решение премиерът подаде оставка, въпреки самочувствието му, че е направил много за икономическата стабилизация на страната.

Какви изводи може да направи българският гражданин от тези любопитни новини, идващи от Словения, ако приеме, че не са „фейк нюз”:
Словенците могат да прегласуват закони т.е. в тази страна смятат, че гражданите имат последната дума при правенето на правилата. Българите не могат и дори мисълта за такова нещо би била окачествена като кощунствена от прламентаристите.
Словенците могат да гласуват по въпроси, свързани с публични финанси. В България законът не позволява, защото гражданите не разбират от данъци и инвестиции – те могат само да плащат сметките.
В Словения съдът може да реши нещо, което не е в интерес на управляващите – изглежда независим. В България май не е така, а и няма как да го сезираш, особено ако става въпрос за Конституционния съд.
В Словения референдум, в който са гласували 21% от избирателите има значение за вземане на политическо решение. В България референдум, на който са гласували 51% от избирателите (национален референдум 2016 г.) няма никакво значение, трябва да бъде забравен моментално от парламента, а гласувалите на него трябва да се срамуват, че са проявили глупостта да вярват на референдум.
Още доста изводи могат да бъдат направени от горните факти, но и тези са достатъчни, за да обобщим: какъвто им е референдумът, такъв им е и стандартът, и демократичните свободи. А те не са фейк нюз, нали?

Даниела Божинова

Снимка: Вили Ковачич, инициатор на словенския референдум  WikimediaCommons

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply