Google+

Азeрбайджан на „референдум“ за неограничена президентска власт

Снимка: AP Photo/Sergei Grits

Президентът на Азeрбайджан Илхан Алиев поиска от избирателите да му дадат неограничена власт на 26 септември. На тази дата ще се проведе плебисцит за приемане на конституционни промени, които:

– Удължават президентския мандат от 5 на 7 години без възрастови ограничения и ограничения за преизбиране;

– Дават на Президента възможност да разпуска парламента

– Поставят Президента начело на полицията, освен на армията

– Създават длъжност вицепрезидент(и) и дават на Президента да ги назначава.

Друга важна промяна в конституцията засяга правото на собственост: частни земи ще могат да бъдат отчуждавани от държавата по причина на „неустойчив начин на ползване“.

Азeрбайджанската ЦИК е регистрирала три инициативни комитета за участие в информационната кампания за референдума. И трите комитета поддържат предложените от Алиев промени и ще агитират гражданите да гласуват с „да“.

Опозиционни политически партии и граждански инициативи бяха отстранени от агитация чрез арести, сплашване и дисквалифициране на критичен брой подписи в подписките за регистрация, така че те не успяха да се регистрират или сами се отказаха. Редица критични гласове на конституционалисти и журналисти по отношение на предстоящите конституционни промени бяха заглушени чрез репресивни действия, включително конфискация на брошури.

Последната промяна на азербайджанската конституция бе направена през 2009 г., когато отпадна ограничението от 2 мандата за заемане на президентския пост. След тази промяна Алиев се кандидатира за трети мандат и го получи. Предстоящият референдум ще разчисти всички ограничения пред президента и ще му даде още повече власт.

Президентският пост се държи от фамилията Алиеви почти от началото на съществуването на независим Азербайджан. Илхан Алиев на практика наследи на поста баща си – предишния президент Гайдар Алиев. Редица антикорупционни инициативи от години бият тревога за политическата корупция в Азeрбайджан и неограниченото възползване на фамилията от петролните приходи, телекомуникационния сектор и др. чрез офшорни фирми и други машинации.

azeri-gaydaralyev-momumnet-mexico

Паметник на покойния президент на Азербайджан и бивш генерал от КГБ Гайдар Алиев, издигнат в Мексико сити по споразумение с местните власти през 2012 г. Той бива позорно отстранен 1 година по-късно заради протести

Заради разследване на фирмите и личното богатство на Алиеви през 2014 г. беше арестувана и осъдена на 7 и половина години затвор (заради неплатени данъци) азербайджанската журналистка Хадиджа Исмаилова. През май 2016 г. тя беше определена от ООН да получи престижната „Награда Гилермо Кано за отстояване свободата на медиите при трудни обстоятелства“, но нямаше как физически да вземе приза.

Същевременно Алиеви успяват да поддържат своя международен имидж до голяма степен необезпокоявани, което можем да отдадем на важната роля на Азeрбайджан като доставчик на енергоносители. Първата дама Мехрибан Ариф Алиева се радва на статута на „Посланик на добра воля“ на ЮНЕСКО заради благотворителната си дейност. Неотдавна тя направи щедро дарение от 1,25 милиона евро на Община Велико Търново за реставрационни работи на хълма Царевец и стана почетен доктор на Великотърновския университет.

Автор: Даниела Божинова

Снимка: AP Photo/Sergei Grits

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply