Google+

ЦИК ограничава правото на мнение при референдума

ЦИК

Изборните книжа за участие в кампанията за референдума, утвърдени от ЦИК, неправомерно ограничават свободата на мнение, правото на сдружаване и свободата на словото, се посочва в жалба до Върховния административен съд, внесена на 10 септември от „Българско сдружение за насърчаване на гражданската инициатива“.

Сдружението атакува изискването на ЦИК инициативните комитети да вземат отношение по всички зададени въпроси, за да могат да се регистрират за кампанията.

При тези условия не би могъл да се регистрира например комитет „НЕ на задължителното гласуване“, който желае да информира и агитира само срещу задължителното гласуване. Този инициативен комитет трябва да отговори непременно и на другите въпроси. А неговите съмишленици не биха го подкрепили, ако се разминават в предпочитанията си към мажоритарна или пропорционална система за гласуване, макар да са твърдо срещу задължителното гласуване.

„В нашата 10-годишна дейност по сравнително-правни проучвания на световния опит в организирането на референдуми“, се казва накрая в жалбата, „не сме попадали на случай, в който да се изисква от инициативните комитети да се определят и регистрират с позиция по няколко въпроса, които нямат връзка помежду си. Обикновено самите комитети се обозначават за яснота с „Не на ….“ или „Да“ на….“, например „Да“ на традиционното семейство“ „Не“ на аборта“, „Да“ на Предложение 98“ и т.н.“

При настоящите изисквания за регистрация на инициативни комитети в ЦИК няма как да се създаде идентичност на комитет с определена кауза и позиция, а оттам и яснота в информационната кампания. А имената на комитетите може би ще изглеждат така:  „НЕ-НЕ-ДА“ или „1-ДА, 2-НЕ, 3-ДА“, „ДА на всичко“ и т.н., а защо не и „Всичко коз“.

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “ЦИК ограничава правото на мнение при референдума”

  1. Райчин Рачев казва:

    Можем ли да Ви подкрепим ?

Leave a Reply