Запознай се с кандидатите, запознай се с избирателите

Инициатива БГ и Фондация "Екатерина Каравелова" организират но 5 юни дебат с кандидатки от четири партии и коалиции, които ще участват в изборите за Европейски парламент. Участнички ще бъдат Алина Милушева от ГЕРБ-СДС, Алина Добрева от ПП-ДБ, Даниела Божинова от ПП Зелено движение и д-р Лидия Стойкова-Чорбанова от коалиция "Левицата" Началото е в 13 ч., а мястото - Представителството на Европейския парламент в София. Ето повече за начина на провеждане и темите на дебата:

13:10 Представяне на кандидатите

● Всеки кандидат има 2 минути за откриващи думи Въпроси ● Модератора ще зададе предварително подготвени въпроси, като всеки кандидат ще има по 2 минути за отговор. Ще има възможност за реплика в рамките на 1 минута. Тема Мир и сигурност и новата стратегия за отбрана на ЕС Мирът е една от основополагащите ценности на ЕС. Живеем обаче във време, в което в Европа отново има война и съвсем наскоро ЕК представи първата по рода си Европейска стратегия за отбранителна промишленост, която се цели да бъдат инвестирани 1.5 милиард от бюджета на ЕС във въоръжаване и повишаване на отбранителни способности. В програмите на част от партиите в ЕП се предлага и създаването на позиция Комисар по отбраната. Дали бихте коментирали Вашите позиции по темата и плановете на Вашите политически партии в ЕП по въпросите на мира и сигурността? Означава ли новата стратегия за отбрана по-малко средства за образование, наука, изкуство и социална политика? Въпроси от публиката Тема Европа на различни скорости – къде е България? Здравеопазване и Образование

ЕС само допълва националните здравни и образователни политики, като подкрепя правителствата на страните от Съюза за постигането на общи цели, обединяването на ресурси и преодоляването на общи предизвикателства. В Европейския парламент има комисия по правата на жените и равенство между половете и през април тя публикува доклад на темата за насилието, свързано с гинекологичната и родилната грижа. Само преди седмица стана известен именно такъв случай на насилие в Бургас, който шокира обществеността в България. Как подобни доклади и препоръките, който отправят те променят средата в страните членки? Каква е ролята на членовете на ЕП при приложението на препоръките от тези доклади? Друга новина, която притесни обществеността беше тази, че 50% от учениците в България са функционално неграмотни. ЕС подкрепя усилията на държавите членки за предоставяне на възможно най-добро образование и обучение на техните граждани. Програми като Еразъм са едни от крайъгълните камъни на Съюза, защото възпитават в ценностите на ЕС и много младежи имат възможност за по-добро образование именно благодарение на членството на България в ЕС. В момента обаче НПО сектора в България има ключова роля за запълване на недостатъците на образователната система. Как смятате да работите за развитието и разпознаването на ролята на НПО сектора като ключов за осигуряването на важни социални, образователни и иновативни продукти и услуги в Европа. Също така, как ще подкрепите устойчивостта на този сектор в България? Прогнозите за резултатите от европейските избори показват, че ще има силно участие от консерватори и това ще застраши много от прогресивните политики, които сме свикнали да идват от Брюксел. Една тема, която често става обект на спорове и популизъм е тази за сексуалното образование. Според данни на Алфа Рисърч 76% от българските граждани смятат, че важно в училище да бъдат въведени часове по здравно и сексуално образование. Какво е вашето мнение има ли нужда от здравно и сексуално образование в училище?

Въпроси от публиката

Заключителна дискусия

Всички новини
2024-05-27