Гласуваха против тротинетките в Париж

Представляват ли тротинетките опасност за пешеходците и трафика във френската столица и следва ли да се забранят? По този проблем трябваше да се произнесат гражданите на Париж на референдум през април 2022 г. Към момента Париж разполага с над 15 хил. тротинетки под наем, предоставяни от три основни фирми Tier, Lime и Dott.

Допитването беше по предложение на кмета на мегаполиса г-жа Ан Идалго. Общината въведе електрически тротинетки под наем през 2018 г. като екологична мярка за намаляване на емисиите и за да улесни градската мобилност. Пет години по-късно първоначалният ентусиазъм е заместен с недоволство. Около 500 души са били ранени заради сблъсък с бързо движеща се тротинетка през 2022 г. Смъртните случаи са 27 през 2022 г. срещу 22 през 2021 и 7 през 2020 г. Всяка пета тротинетка от причинилите инциденти, е превозвала повече от един човек. Друг голям проблем е безразборното изоставяне на тротинетки по улични платна и алеи. Въпреки опитите той да бъде решен с правила и специализирани паркинги, положението не се е подобрило. Ето защо 90% от участвалите в референдума гласуваха за забрана на електрическите тротинетки в Париж.

Макар допитването да не е с обвързващ резултат и че на него отидоха само 8% от избирателите (103000 души) г-жа Идалго обеща да приведе в изпълнение предпочитанието на гласувалите граждани за забрана на тротинетките към 1 септември 2023 г. Фирмите-доставчици на услугата изразиха голямо разочарование, че Париж решава да напусне кохортата на градовете с електрически тротинетки и изразиха надежди за намиране на по-подходящи решения вместо радикалния отказ.

Напрежението между тях и общинските власти се засили още при подготовката на референдума, когато страните си отправиха взаимни обвинения. Фирмите, предоставящи тротинетки критикуваха общината, че не дава възможност за гласуване по интернет, каквато биха използвали младите хора – ползватели на тротинетки. На свой ред те получиха обвинения, че са предоставили безплатни тротинетки в дните преди референдума с цел да наклонят вота в благоприятна за тях посока.

Даниела Божинова По материали от чуждестранни медии Снимка:Prague Morning

Всички новини
2023-07-20