БЕРЛИН НА ПОПРАВИТЕЛЕН ЗА ИЗБОРНИ НАРУШЕНИЯ

Много вероятно е Берлин да повтори избори и референдум от миналата година поради допуснати нарушения в изборния процес. „Нарушенията са от такъв калибър, че само повторение на изборния процес може да възстанови конституционността”, е заявил преди дни председателят на Конституционния съд Лудгера Зелтинг.

На 26 септември 2021 г. германската столица произведе местни, регионални, федерални избори и референдум за муниципализиране на частни компании, отдаващи квартири под наем. Заради нарушения резултатите от всички тези гласувания бяха оспорени от „Алтернатива за Германия” и други партии пред Конституционния съд.

За една година Съдът успя да прегледа документацията на всичките 2256 изборни секции в Берлин и констатира основателност на жалбите. Установени са лоша организация, липсващи бюлетини, объркани бюлетини по райони, копиране на място на липсващи бюлетини, което не е позволено, образуване на опашки и продължаване на гласуването след 18 часа и др. Процесът е бил много усложнен заради гласуването по няколко въпроса с отделни бюлетини. Възможността за бързо отреагиране на проблемите в избирателните секции от страна на властите е била силно ограничена и заради Берлинския маратон, който се е провеждал в същия ден и е блокирал градския трафик в продължение на часове.

Очаква се Конституционният съд да се произнесе окончателно до 3 месеца. Ако КС касира изборите и референдума, то те ще трябва да бъдат насрочени наново в следващ тримесечен период т.е. към м. март 2023 г. При повторението може да се получат различни резултати поради променената вече обстановка. Така например, първата жена кмет на Берлин социалдемократката Франциска Гифи, която беше избрана точно тогава може да се раздели с позицията си заради по-силните в момента партии на зелените и християндемократите. Дългогодишният комисар по изборите Петра Михелис вече е подала оставка заради изборната сага.

Берлин очаква решението на Съда най-късно преди Коледа.

Даниела Божинова Снимка DW

Всички новини
2022-10-05