КОНСЕРВАТИВНИЯТ КАНЗАС ОТКАЗА ДА ВЪВЕДЕ ЗАБРАНА НА АБОРТА

Хиляди застъпници на правото на аборт в САЩ и по света акламират тази седмица щата Канзас за убедителното гласуване срещу забраната на аборта на проведения там референдум.

Правото на аборт е записано в щатската конституция на Канзас. Заменянето му със забрана на аборта (след пререшаването на делото Роу срещу Уейд от Върховния съд) предполагаше промяна на конституцията. А промяната на щатските конституции навсякъде в САЩ (без Делауеър) означава задължителен референдум за одобрение на конституционната промяна от гласоподавателите. Референдумът беше проведен заедно с първичните избори в щата във вторник, 2 август. Първични избори на същия ден се състояха още в щатите Аризона, Вашингтон, Мичигън и Мисури.

Резултатът на референдума за аборта в Канзас беше изненадващ. Предвид категоричния профил на Канзас на консервативен щат, където никой кандидат за президент на Демократическата партия не е печелил от времето на Линдън Джонсън, по-скоро се очакваше мнозинството да е склонно да въведе забрана. Но на референдума Канзас гласува с 59% срещу въвеждане на забрана на аборта. Референдумът мобилизира много избиратели да се явят пред урните и избирателната активност стигна 47% - необичайно ниво на активност за първични избори в САЩ. За сравнение съседният щат Мисури отбеляза обичайните за подобни избори 24% активност.

Случаят с Канзас е показателен за две важни неща, когато става дума за върховенство на правото и за представителност: 1) Конституцията е най-висшата гаранция за едно право – в случая ставаше въпрос за правото на аборт и 2) Конституционната гаранция е силна, когато не зависи само от законодателната или съдебната власт, а се осланя и на вота на гражданите, които действат като контролен механизъм и имат последната дума. Ще припомним, че след пререшаването на делото Роу срещу Уейд от Върховния съд на САЩ, десетина щата въведоха забрани за аборт. В тях това беше извършено от съдебната власт – чрез разблокиране на предишно законодателство или от щатските законодатели. Гражданите нямаха възможност да се произнесат по въпроса на референдум като в Канзас. Инициатива БГ Снимка: the New York Times

Всички новини
2022-08-03