Столичани поискаха референдум за Резиденция Бояна

Местен референдум за отваряне на Резиденция Бояна като парк за свободен достъп поискаха жители на столичния квартал Бояна. Те обявиха акция за набиране на подписи на 6 ноември 2021 г. пред Националния Исторически музей. Идеята е оповестена от Светла Ваташка, председател на сдружение „За Бояна“. Писмо с такова предложение е изпратил до Министерски съвет и кандидатът за депутат от Демократична България Красимир Джамбазов.

Инициаторите смятат, че резиденцията трябва да се превърне „от недостъпна крепост в красив парк за всички“ и това е напълно възможно, тъй като тя заема огромна площ, при това по-голямата й част пустее. При нуждата от повече „бели дробове“ за столицата и отчайващия недостиг на паркови пространства, идеята изглежда напълно валидна. Част от земите на резиденцията могат да се превърнат в парк, а сградите, ползвани от правителството и президенството могат лесно да се отделят в западната му част и техният статут да остане непроменен. Тези сгради са естествено отделени от останалия терен от протичащата в района Перловска река.

Резиденция „Бояна“ е архитектурно-парков комплекс, служещ за официална резиденция на президента, вицепрезидента и правителството на Република България. Проектирана от арх. Баров и открита през 1974 г. за тогавашния „Първи”, тя ползва територия от около 60 хектара, намира се под държавна охрана с контролиран ограничен достъп за външни лица. През 1998 г. Главният Дом №1 от Резиденцията е място на историческия пленум, който на 10 ноември 1989 г. сваля Тодор Живков от власт. През 1998 г. сградата става дом на Националния исторически музей.

Настоящата резиденция се помещава в Дом №2. Оттам се изнесе неотдавна след скандал Главния прокурор на Републиката. Сгради №№ 3-8 се ползват като помощни за персонала и др.

Инициатива БГ по материали от столични медии

Снимка: Резиденция Бояна/Уикипедия

Всички новини
2021-11-23