Google+

Тайван определи постоянен ден за референдуми

taiwan-porkRfrndm-FB-kmt

Денят за референдуми следва да е четвъртата събота на август на всеки две години. Така тайванският парламент определи постоянен ден за национални референдуми при последното изменение на своя закон за прякото участие през 2019 г., когато също така силно демократизира условията за референдуми и инициативи в страната. В момента Тайван е най-пряко-демократичната държава в Азия и позволява предизвикване на пряк вот по много широк кръг теми и само с подписите на 1,5% от всички избиратели. За сравнение квотата подписи за референдум в България е 4 пъти по-висока – 6% от избирателите.
Първата дата за национален референдум след въпросното изменение на закона трябваше да бъде 28 август 2021 г. На тази дата бяха насрочени четири референдума,  всички предизвикани с подписки на граждани:
1) за изграждане на терминал за втечнен природен газ, на рифа Taoyuan’s Datan Algal – локация, остро критикувана от природозащитниците;
2) за възобновяване на проект за четвърта ядрена електроцентрала в Ню Тайпе;
3) за разрешаване вноса на свинско месо от САЩ, спрян заради „рактопамин“ във фуража, с който хранят свинете и който е поставен извън закона в 160 страни;
4) за промяна в самия закон за прякото участие, така че да стане възможно съвместяването на референдуми с избори, дори и ако предложението за референдум е квалифицирано за гласуване само 6 месеца преди датата за избори.

Заради пандемичните мерки обаче Централната избирателна комисия на Тайван неотдавна реши да премести датата на референдумите по-късно тази година – на 18 декември. На тази дата тайванците ще гласуват по горните четири теми.

Даниела Божинова

Снимка: Акция на противниците на вноса на американско свинско месо Facebook/KTM

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply