Google+

Бургас дискутира „Под купола на Европа“

ElPetkova

В петъчната вечер на 6 август Бургас стана място на една от шестте дискусии „Под купола на Европа”, които международната организация Democracy International провежда в шест страни-членки на ЕС: Германия, Дания, Чехия, Полша, Румъния и България.
В Експозиционния комплекс „Флора“ близо до морския бряг се събраха около 50 политици, експерти, дейци от неправителствения сектор, граждани, ученици. Присъства и екип от Германия, воден от г-ца Анне Харт, пряко отговаряща за пътешествието на „Дискусиите под Купола“. В предходни дискусии в длуги страни организаторите са използвали специално изработен дървен купол, който е бил сглобяван на място – оттук и заглавието на събитието. С въвеждането на антиепидемичните рестрикции за пътувания, те се отказват от пренасяне на купола, така че в Бургас той беше заменен с специална стена с неговото изображение.
Важна тема на дискусията, с която тя беше открита, беше историческата – възпоменание за началото на обединението на Европа – „Декларация Шуман“ и припомняне на важни събития в демократичното развитие на държавите-домакини. В случая с Бургас ветерани на прехода като Стоян Проданов, Румен Лозев, Петко Ковачев и др. припомниха началото на демократичните промени. Данка Георгиева, директор на Държавния архив в Бургас припомни за срещата на президента Митеран със студентите, една от които е била тя, в СУ“Св.Кл.Охридски“ в навечерието на демократичните промени в България.

С въпроса „Заради безплатния обяд ли влязохме в ЕС?“ модераторът Даниела Божинова провокира различни реакции от аудиторията. Бяха дискутирани още европейската демокрация, зеления преход, проблемите на младите.
Една от целите на събитието беше да даде идеи и предложения за включване в големия консултационен процес, който ЕС започна през 2021 г. гражданите в страните-членки и който ще завърши с Конференция за бъдещето на Европа. Друг резултат от дискусията ще бъде филм, който организаторите от Democracy International ще създадат, за да разкажат за проблемите и идеите, вълнуващи хората в посетените шест страни и техните очаквания към общото им европейско бъдеще.
Партньор на проекта в Бургас беше Инициатива БГ/Българско сдружение за насърчаване на гражданската инициатива.

Финансирането на дискусиите е по програма „Европа на гражданите“.

Democracy International е международна платформа за пряка и съвещателна демокрация с централен офис в Кьолн, Германия. Съосновател и член на Управителния съвет на организацията е и българката Даниела Божинова с научни интереси и активистка биография в тази област.
Инициатива БГ

Снимки: Kim Graves, Anne Hardt

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply