Google+

Обзор ще гласува преди всички

obzor-monitor-bg

Да се отдели гр. Обзор и селата Баня, Приселци, Раковсково, Емона, Паницово и Козница от Община Несебър и да образуват самостоятелна „Община Обзор“ е предложението на местен референдум, който ще се състои в тези селища на 28 февруари 2021 г.

Желанието за отделяне на Обзор и селата е отдавнашно. Причината е недоволство от лошото качество на инфраструктурата, както и на административните, транспортни, медицински и др. услуги. Някои проблеми се дължат отчасти и на планинския терен, отделящ въпросните селища от общинския център. В моменти на спешност местните хора не могат да разчитат на линейки или пожарни от Несебър. В редица случаи Варна е реагирала по-бързо отколкото общинските власти и службите в Несебър. Ето защо преди време същите селища поискаха да станат част от област Варна. Опити за съмнителни сделки на общинските власти със земи в Обзор  в ущърб на публичния интерес също така добавят напрежение в отношенията с местната власт в Несебър. Особено скандална беше сделката с част от Морската градина на Обзор, която общинарите в Несебър продадоха неправомерно на строителен предприемач през 2015 и която Обзор си върна с цената на съдебни дела, продължили три години.

Отделянето беше поискано в края на миналата година от местен инициативен комитет с подписка, която получи масова подкрепа. Общински съвет Несебър обаче не даде ход на референдума. Последна беше думата на Областен управител Бургас, чиито експерти прегледаха обстойно документацията и основанията за референдума, след което беше определена дата за провеждането му.
Ако референдумът постигне активност по-голяма от 40% и мнозинството от гласувалите подкрепят предложението, Областният управител ще трябва да го представи в Министерския съвет за окончателно решение и изпълнение.

Ще остане една основна пречка пред отделянето на Обзор, ако референдумът е успешен: според Закона за административно-териториалното устройство населението на въпросната територия следва да е минимум 6 000 души, а в случая става въпрос за около 3500 души.

На практика обаче това законово изискване не се спазва: в национален план 72 общини или всяка четвърта от българските общини е с население под 6 хил. души, а някои са съвсем микроскопични – Община Трекляно, Кюстендилска област има 815 души, а Бойница, Видинска област има 869 души. На територията на Област Бургас има една община, която едва надхвърля 3000 души – Община Малко Търново, а съседната на Обзор Община Бяла (област Варна) е с население 3292. При такова сериозно разминаване на практиката със законовото изискване за минимум население, би било много трудно да се аргументира защо Обзор няма да може да стане една от общините с население под 6 хил. души.

Налице са и известни притеснения относно честността и свободата на предстоящия референдум предвид обтегнатите отношения между общинските власти в Несебър и желаещите отделяне селища и хора. В разговор с Инициатива БГ адв. Марин Божков от Програма „Достъп до правосъдие”, който помага с юридически съвети на инициативния комитет, изрази безпокойство от оказване на административен натиск и вероятност за контролиран вот, както и за тотално обезкуражаване на гласуването на референдума с цел да не бъде достигната нужната избирателна активност.

Българско сдружение за насърчаване на гражданската инициатива обмисля да изпрати доброволци-наблюдатели на референдума. Този местен референдум ще бъде интересен за проследяване и поради това, че той ще се яви като малка „репетиция” на изборен процес  преди предстоящите парламентарни избори в безпрецедентната епидемиологична обстановка.

Даниела Божинова

Снимка: Обзор/ Монитор.бг

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply