Google+

Ваксинирането на референдум в Швейцария?

anti-vaccine-swissinfo

Дни след последните два референдума, гласувани на 29 ноември, в Швейцария беше подета кампания за нов референдум, този път по най-актуалния и чувствителен глобален въпрос – ваксинирането срещу ковид-19. Гражданската група „Швейцарско движение за свобода”, която инициира подписката, иска в националната конституция да бъде записана изрична и конкретна гаранция за свободата на ваксиниране.
Според запознати, Швейцария и в момента разполага със законови разпоредби, които осигуряват избор при ваксиниране. Инициаторите обаче виждат законови празнини, които биха могли да улеснят заобикалянето на принципа на избор. Те се опасяват, че дори и да не се формулира изрично изискване за ваксиниране срещу корона вируса, ще бъдат въведени други разпоредби по отношение на неваксинираните – забрана за пътуване, ограничения в упражняване на професията и други рестрикции, които на практика ще направят ваксината незаобиколима. Това допускане не е без основание – здравните власти обсъждат идеята ваксината да стане задължителна за някои професии – медици и други, които са в най-пряк досег с голям брой граждани.
„Ситуацията, която наблюдаваме, ни показва, че не можем да имаме вяра на Федералния съвет, на политиците и техните експерти. Инициативата за референдум е може би единственият начин да спрем техния диктат върху нашия начин на живот”, казват от „Швейцарското движение за свобода”, цитирани от медията The Local.
Чрез конституционното изменение, което предлага, Движението иска да направи подобни ограничения недопустими, а също да въведе изискването за вземане на писмено съгласие от онези, които желаят да се ваксинират.
Коментатори свързват инициаторите с дясната популистка Швейцарска народна партия SVP. Най-голямата предходна кампания на Движението беше инициативата за премахване на годишната такса „телевизор” в размер на около 300 евро на домакинство. Тя достигна до референдум, но не беше одобрена от избирателите, заради опасения, че с отменяне на таксата може да се сложи край на някои обществени медии, разчитащи на нея.

За да има референдум по гражданската инициатива, „Швейцарското движение за свобода“ трябва да събере поне 100 хил. валидни подписа в следващите 18 месеца, което изпраща възможния референдум някъде през 2022 г.

През октомври друга гражданска група поде подписка за вето-референдум, с който да бъде отменен законът за извънредните мерки и по-специално възможността за продължаването им до края на 2021 г. За вето-референдума швейцарската система за пряко участие изисква 50 хил. валидни подписа.

Даниела Божинова

Снимка: Демонстрация срещу задължителното ваксиниране, SwissInfo

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply