Google+

Евтаназията за първи път на национален референдум

eutanasia

На 17 октомври гражданите на Нова Зеландия гласуваха на референдум относно това дали да влезе в сила закон за евтаназията. Той позволява на неизлечимо болни хора да поискат медицински асистирана смърт. След многогодишен обществен дебат законът беше приет с мнозинство в парламента в края на 2019 г. Обществото остава разделено по този морален въпрос, но напоследък като че ли надделява мнението в полза на това неизлечимо болни хора да могат да сложат край на живота си. Условието е, пациентът да е терминално болен с прогноза за не повече от 6 месеца живот, което да установят поне двама лекари.
Нова Зеландия е първата държава, която провежда национално допитване относно евтаназията, но на регионално ниво на самоуправление референдуми по въпроса се провеждат още от края на миналия век в САЩ. Още през 1994 г.евтаназията е легализирана в Орегон с щатски референдум. Към момента 8 щата и Окръг Колумбия позволяват медицински асистирана смърт в САЩ. Първата държава, разрешила официално асистираната доброволна смърт е Нидерландия през 2001 г. Най-голямата територия, на която е позволена евтаназията – не само асистирана, но и т.нар. активна евтаназия (самоубийство при неизлечимо болни) е Канада.

Новозеландският референдум за евтаназията се проведе заедно с още един референдум – за легализация на рекреационната марухиана. В момента там марихуаната е позволена само за медицински цели. За новия етап на легализация няма разработен закон и такъв ще бъде изготвен според резултата от референдума.
Резултатите от двата референдума ще бъдат официално обявени на 30 октомври.

17 октомври в Нова Зеландия беше също ден за парламентарни избори. На тях настоящата премиерка Джасинда Ардърн и нейната Лейбъристка партия получиха ясно мнозинство за управление на страната. Ардърн, в момента 40-годишна, пое управлението преди три години и трябваше да премине и през предизвикателството на ковид-пандемията. С последното тя явно се справи много адекватно и се превърна в световен пример за политически лидер, предприел едновременно ефективни и премерени действия в извънредната ситуация.

Инициатива БГ

Снимка: CARE

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply