Google+

Да купят ли нови изтребители ще решават с референдум в Швейцария

SwissF-5fighters-thenationalinterest

На 27 септември швейцарците ще гласуват за одобрение или отхвърляне на парламентарно решение за закупуване на изтребители на стойност 6 милиарда шв.фр. Това ще е втори вот по темата. На първия референдум през 2014 г. 53% от гласувалите се противопоставиха на идеята. Тогава анализатори обясниха резултата с недоброто реноме на министъра на отбраната, както и с определянето на доставчика преди вземането на съгласието на данъкоплатците. Договорът трябваше да бъде със „Сааб” за доставка на 22 броя „Грипен”.
Новата министърка на отбраната Виола Амхерд, която се ползва с изключително висок рейтинг, не желае да повтори грешката на предшественика си – сега доставчикът не е определен, производителят и моделът ще се уточни след референдума, ако е успешен.  Следва да се отбележи също, че Швейцария ще поиска от компаниите-доставчици компенсаторно търговско споразумение, с което те да поемат задължението за бизнес с Швейцария в размер на 60% от стойността на сделката. Това условие е част от текста, който ще бъде гласуван на референдума.

Социолозите трудно прогнозират изхода на предстоящото гласуване, но като че ли този път новите изтребители имат по-големи шансове. Швейцарците са народ, който традиционно се гордее с военното дело и армията си, но също така е известен и с трезвата си преценка на общите разходи, която има възможност да прави пряко на референдуми. Не само на федерално, но и на кантонално и по-ниско ниво, швейцарците гласуват при одобряване на големи заеми и това е конституционна процедура.

Този път обаче референдумът е свикан по силата на друга процедура – тази на „опционния референдум“, даващ възможност на гражданите да оспорят решение на парламента и да го подложат на всеобщо прегласуване. Необходимо е в рамките на 100 дни след излизане на решението инициаторите да съберат 50 хил. валидни подписа, за да се случи въпросният референдум. Това са направили от гражданското движение „Швейцария без армия”, подкрепени от леви политически партии. Инициаторите смятат, че огромният разход е ненужен, особено при настоящата здравна и икономическа криза, както и че разходът от 6 милиарда ще бъде само началото – според тях, новите изтребители ще струват около 24 милиарда шв. фр. за целия им експлоатационен живот в швейцарската авиация.

Според правителството замяната на амортизираните настоящи самолети F/A-18 е наложителна. Между другото те също бяха предмет на референдум, който през 1993 г. даде одобрението си да бъдат закупени. Швейцарската армия, макар и считана  за ”свещена крава”, беше значително намалена през последните две десетилетия в резултат на референдуми и парламентарни законодателни инициативи.

На 27 септември швейцарците ще гласуват още по четири въпроса: относно ограничаване на имиграцията, въвеждане на двуседмичен отпуск по бащинство,  нови данъчни облекчения на родителите на малки деца и по въпроса за лова на вълци.

Даниела Божинова

Снимка: The National Interest

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply