Google+

Онлайн референдум спасява Салвини

salvini-Corriere-del-Veneto

Италианският вицепремиер и вътрешен министър Матео Салвини се отърва от разследване заради отказ да бъде снет имунитетът му. Отказът беше даден от депутатите на управляващите „Пет звезди” и „Лига”, на която Салвини е лидер.
„Пет звезди” направиха допитване по интернет до своите поддръжници. В своеобразния е-референдум се включиха 52,417 души, от които 59% гласуваха против снемане имунитета на Салвини, след което народните представители на движението последваха вота на своите избиратели.
Обвиненията към Салвини са за злоупотреба с власт и „отвличане” на 177 имигранти, на които той забрани достъп до италианска земя през 2018 г. Имигрантите бяха принудени да прекарат 10 дни на борда на италианския кораб, който ги спаси, но без да може да акостира и това причини хуманитарна криза на кораба.

Отхвърлянето на искането от страна на парламента не слага край на случая, но слага негативен отпечатък върху имиджа на „Петте звезди”. При идването си на власт антисистемното движение обеща да отнема имунитети и овластява прокурори за разследване на депутати, министри и т.н.

От друга страна „Петте звезди” спазват обещанието си да се допитват електронно до своите симпатизанти по важни въпроси. Българският в.”Банкер” разяснява по този повод:

Електронното допитване до поддръжниците е част от самата същност на „Пет звезди“. Възникнало като блог, движението е един от пионерите на дигиталната демокрация на Апенините. Починалият през 2016-а негов идеолог Джанроберто Казаледжо остави в наследство на следовниците си интернет платформа, чиято задача бе да доведе пряката демокрация до масите. Така че в случая имаше сблъсък между два основополагащи принципа на „Пет звезди“: за търсенето на отговорност от политиците и за вземането на решения с онлайн вишегласие.”
Наскоро „Пет звезди” удържа  още едно свое обещание–  да въведе безусловен базов доход за най-бедните хора в Италия.
Но за случая със Салвини движението беше сериозно критикувано, че се е уплашило от последиците, които лишаването на вицепремиера от имунитет би имало за стабилността и живота на настоящото правителство.

Инициатива БГ

Снимка : Corriere del Venetto

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply