Google+

Калифорнийци оставиха в сила увеличението при акциза на горивата

gas-US-grist

Една от най-популярните граждански инициативи през този изборен сезон в САЩ на щатско ниво беше калифорнийското Предложение №6. То предлагаше на данъкоплатците в Калифорния да отменят последното увеличение на данъците и таксите върху горивата и автомобилите.  Увеличението е въведено със Закона за пътните ремонти и поддръжка през 2017 г. С него се вдига акцизът върху бензина с 12 щ.цента на галон и  дизелът – с 20 щ.цента на галон,  повишава се данък-продажби при дизеловото гориво с 4%, данък МПС се вдига с 25-75 щ.дол. Законът предвижда приходите от всички тези увеличения да се използват за подобряване на пътната инфраструктура. Приемането на закона е станало с гласовете на Демократическата партия в калифорнийския конгрес.

Гражданската инициатива „Предложение 6“ предлагаше връщане към предишните нива на облагане, а освен това и една важна процедурна промяна –  бъдещи изменения на данъците върху горивата да влизат в сила само след одобрението им от гражданите на Калифорния на референдум. 

Поддръжниците  на предложението посочваха, че по-високите ставки от 2017 г., добавени към  данъците върху доходите на физическите лица (до 13,3%) и данък-продажби (7,25%), които са най-високи в Калифорния от всички 50 щата на САЩ, правят данъчното бреме особено тежко за средната класа и по-бедните граждани на щата.

Увеличението наистина предизвика недоволство сред калифорнийци и през лятото доведе до ефективното отстраняване от длъжност на щатския сенатор Джош Нюмън (демократ) чрез референдум за отзоваване. Нюмън беше отстранен от гражданите на изборен район №29, съставен от Ориндж Каунти, Сан Бернардино и част от Лос Анджелис,  точно защото беше изиграл активна роля за въвеждане на данъчното увеличение за горивата. Съдейки от този резултат, можеше да се прогнозира, че Предложение №6  е намалило популярността на Демократическата партия в този иначе предимно син щат и че гражданската инициатива би била подкрепена от мнозинството избиратели в Калифорния.

Въпреки очакванията, Предложение 6 беше разбито на референдума на 6 ноември, който се проведе заедно със средносрочните избори в САЩ. То беше разпознато от 55% от гласувалите като чисто популистка мярка на Републиканската партия в Калифорния и те гласуваха срещу него с убеждението, че инициативата цели да привлече симпатии и гласове към кандидатите на републиканците, така че покрай референдума те да получат по-добър резултат и на изборите.

Кампанията „НЕ“ на предложението явно успя да наложи аргументите си. Тя посочваше, че въведеното увеличение върху акциза на горивата и автомобилния данък е крайно необходимо, за да осигурява допълнителни 5 млрд. щ.дол. на годишна база за  пътната инфраструктура в щата и че неговото премахване би довело до влошаване качеството на пътищата. Екзит полове в изборния ден показаха, че калифорнийци  наистина по-скоро отдават предпочитание на добрите пътища, отколкото да плащат малко по-ниски цени за горива, а онези, които карат хибридни автомобили или се канят да преминат към такива, се интересуват дори в още по-малко степен от цените на бензина.

Референдумът за Предложение № 6 беше един от осем данъчни референдума и от общо 155 референдума в цялата страна, които се проведоха заедно със средносрочните избори за федералния конгрес и за много органи на щатска и местна власт.

Ето всички осем данъчни референдума, които се състояха на щатско ниво в САЩ на 6 ноември 2018 г.:

Аризона
Предложение 126 – гражданска инициатива
Забранява на щатското правителство и местните власти да въвеждат нови данъци или да увеличават данъчните ставки за услугите.

Калифорния
Предложение 6 – гражданска инициатива
Въвежда конституционно изискване за свикване на референдум при промяна на данъците върху горивата и автомобилите.

Флорида
Конституционен референдум – иницииран от Щатския конгрес
Оставя за постоянно тавана от 10% върху възможното нарастване на оценката на поземлени нефермерски имоти.

Конституционен референдум – иницииран от Щатския конгрес
Въвежда изискване за квалифицирано мнозинство от 2/3 във всяка камара на щатския конгрес при гласуване на нови данъци и такси или увеличения на ставки.

Северна Каролина
Конституционен референдум – иницииран от Щатския конгрес
Намалява максимума на подоходния данък от 10% на 7%.

Орегон
Мярка 103 – гражданска инициатива
Забранява на щатските и местните власти да облагат с данъци продажбите на дребно на хранителни стоки.

Мярка 104 – гражданска инициатива
Въвежда квалифицирано мнозинство от 3/5 за всяка камара на щатския конгрес при увеличаване на данъците и намаляване на данъчните облекчения.

Вашингтон
Инициатива 1634 – гражданска инициатива
Забранява на местните власти да облагат с данъци продажбите на дребно на хранителни стоки.

Даниела Божинова

Снимка: Grist

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Калифорнийци оставиха в сила увеличението при акциза на горивата”

  1. […] ограничаване на данъците и таксите с различен успех. В Калифорния избирателите запазиха увеличения акциз върху горивата и повишения данък за автомобилите, […]

Leave a Reply