Google+

Проведе се конференция „Към работеща пряка демокрация в България“

IMG_7660

„Българско сдружение за насърчаване на гражданската инициатива“ (БСНГИ) покани инициатори на местни и национални референдуми и подписки, граждански активисти, конституционалисти, политици от България, Швейцария и Германия на конференция „Към работеща пряка демокрация в България“ на 26 февруари в София.

„Въвеждането на работеща система за пряко вземане на решение от гражданите е важна част от реформирането на политическия модел в България. Инициативите и референдумите са един от конституционните механизми за баланс и контрол на управлението“, смята Даниела Божинова, организатор на конференцията и председател на БСНГИ.

Целта на конференцията беше както популяризаторска – за най-добрите практики в прякото участие, така и прагматична –  за оценяване на натрупания опит в местни и национални референдуми и инициативи в България, формулиране и обединяване около граждански предложения за реформиране на правилата за пряко участие в България.

В конференцията взеха участие Янаки Стоилов, заместник-председател на Народното събрание, Светослав Малинов, евродепутат от ЕНП, Тошко Йорданов и Виктория Василева от кампанията за национален референдум на „Шоуто на Слави“, Веселин Марешки, председател на Инициативен комитет „Референдум 2016“, Ангел Жиланов, кмет на Община Горна Малина, представители на Инициативен комитет „Гласувай без граници“, на местни инициативи от Бургас, Варна, Горна Малина, Русе, Радомир, Пловдив, Самоков, Ямбол и др.

Даниел Шили, изпълнителен директор на „Демокраси Интернешънъл“ (Кьолн), представи опита на тази международна коалиция за пряка демокрация в подпомагане на граждански иинициативи и законодателните промени за пряко участие в Европа и извън нея. През 2013 г. организацията изпрати у нас първите международни наблюдатели на български национален референдум. Уве Шердюлт и Корина Фурер от Центъра за пряка демокрация към Цюрихския университет представиха швейцарската система за пряка демокрация с акцент върху задължителните (автоматични) референдуми и задължението на държавата да осигури информация за предстоящите референдуми чрез разпространение на „Брошура на избирателя“ до всяко швейцарско домакинство.

Участници във форума поставиха началото на Национална гражданска инициатива „Участие, не участ“ за извършване на някои неотложни промени в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

Събитието беше организирано с подкрепата на Българо-швейцарската програма за сътрудничество по проект „Подобряване на законодателството за пряка демокрация в България чрез българо-швейцарско партньорство“, изпълняван от БСНГИ в партньорство с Центъра за пряка демокрация към Цюрихския университет.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply