Google+

По какви въпроси гласуваха американците на 3 ноември?

USA-voteissues-03-11-15

3-ти ноември беше редовен изборен ден в САЩ, в който се гласуваше за различни избираеми длъжности (според конкретния щат) в щатската и местната власт: губернатори, законодатели, одитори, шерифи, членове на училищни бордове и др. Заедно с изборите се състояха и референдуми – общо 28 в 9 щата и много повече на общинско ниво. В САЩ по традиция в нечетни години референдумите са много по-малко, отколкото в четни.

В Тексас избирателите одобриха 7 предложения за конституционни промени, в резултат на които:  училищата получават данъчни облекчения в размер до 25000 щ.дол. за притежаваните от тях имоти; вдовиците на инвалиди-ветерани от войните се освобождават от имотен данък; част от резервен фонд, формиран от данъците и таксите върху горивата ще бъде използван за ремонт на пътища;  позволява се на заемащите изборни длъжности в щатската администрация да работят дистанционно – отменя се изискването за тези длъжности за постоянно пребиваване в столицата Остин; засилват се законовите гаранции на правото на лов и др.

Охайо можеше, но не стана петият щат в САЩ, разрешил марихуаната за медицинска и лична употреба. Предложената конституционна поправка беше отхвърлена от гласоподавателите най-вече заради част от текста, създаваща възможност за установяване на монопол за отглеждане на марихуана. Този текст накара дори поддръжници на легализацията да гласуват с „не“ на референдума.

В Колорадо, където гражданите бяха разрешили още през 2012 г. отглеждането и рекреационната употреба на марихуана, с референдум трябваше да се решава друг въпрос – как да бъдат изразходвани 66.1 милиона щ.дол., събрани над бюджетно-планираните приходи от марихуана. Гласоподавателите решиха с голямо мнозинство ( 69%) сумата да бъде разпределена за строителство и ремонт в училищата, за програми за превенция на наркозависимост и младежки програми. Другата опция, която се предлагаше на референдума беше връщане на данъци на всеки данъкоплатец в размер от 6 до 16 щ.дол., както и възстановяване на разходите на производителите на марихуана.

Любопитно е, че през този политически сезон в САЩ най-обсъждани бяха не толкова щатските, колкото някои местни референдуми. Определено фаворит беше инициативата „Без мъже в дамските тоалетни“ в Хюстън, която накара редица звезди от киното и спорта да се ангажират с позиция по гей-правата.

Изключителна иновация беше инициативата на сиатълските граждани за честни избори чрез ваучери.

Сред общинските референдуми, привлекли най-широко обществено внимание, беше референдума относно минималното трудово възнаграждение в Такома, щата Вашингтон. Най-напред там беше подета гражданска законодателна инициатива за незабавно вдигане на почасовата ставка на 15 щ.дол. ( такава мярка успя в Сиатъл). Като контрапредложение градският съвет направи на избирателите оферта за поетапно увеличение: първо на 10.35 щ.дол.  през 2016 г., а след две години – 12 щ.дол. Предложението на общинарите се оказа печелившо. Въпреки това гражданската инициатива „15 долара на час“ се похвали с победа, тъй като беше ясно, че без нея градската управа едва ли щеше да предложи каквото и да било увеличение.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply