Google+

Батак глава не скланя – иска отделяне

batak-mariza

Батак – градът-герой от Априлското въстание, започна миналата есен инициатива за отделяне заедно с курортния комплекс Цигов чарк. Макар в момента Батак да е общински център на Община Батак, неговите жители се оплакват, че са лишени от  икономически възможности  и политическо участие и нямат думата за разпределянето на европейските средства. Политическият и икономическият живот в общината са доминирани изцяло от ДПС. Според местните хора (по информация на БНР) всеки избор в общината се определя от електората на ДПС, а той е концентриран в селата Нова махала и Фотиново. На практика Батак иска да се отдели от тези две села.

Селищата в настоящата община са обременени и с травматичната история на клането през 1876 г. в Батак, в което са участвали и хора от съседните села, рекрутирани като башибозук.

Създаването на нови общини е труден процес, изискващ не само съгласието на мнозинството от населението на референдум, но и одобрение от редица институции. Раздробяването на съществуващи общини не отговаря на стратегията за окрупняване на административните единици с оглед на по-лесно планиране на инвестициите, включително европейските средства. Същевременно не може не бъде уважено правото на самоуправление и желанието на определена общност да се самоопредели в община.

Реално обаче местните хора се мобилизират за референдум за отделяне, заради недоволство от кмета, общинския съвет и въобще местните власти и за да потърсят начина да се управляват по-добре. Референдумът за отделяне се използва за заместител на липсващото отзоваване в България.

Последната новообразувана община в България е Община Сърница през 2014 г. след 17 годишно изчакване на решението окончателното решение на централните власти.

Инициатива БГ

Снимка:

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply