Google+

Най-корумпирана личност за 2020

bolsonaro

Международната организация OCCRP за журналистически разследвания в областта на организираната престъпност и корупцията определи бразилския президент Жаир Болсонаро за най-заслужил да получи антинаградата „Личност на годината” за корупция.

Според оценяващите, конкуренцията е била значителна, като близко до резултата на Болсонаро са били американският президент Доналд Тръмп и турският Реджеп Ердоган.

Болсонаро, популист, дошъл на власт с обещания да се справи с корупцията, се оказа точно обратното – особено корумпиран политик, чието семейство – също поставено на високи управленски позиции, е в преки връзки с организираната престъпност. Бразилия постоянно е разтърсвана от корупционни скандали с участието на семейство Болсонаро. Опитите за импийчмънт на президента достигнаха 35, но са все неуспешни. Според коментатори, свалянето на настоящия бразилски президент от власт е много трудно заради слабостта и разединеността на опозицията.

Бразилия продължава да е едно от сериозните огнища на ковид-19 със значителна заболеваемост и смъртност, но пандемията е редовно подценявана от президента като „малък грип”.

Бразилия попада във все по-голяма международна изолация заради състоянието на Амазония. Болсонаро е привърженик на максималната експлоатация на амазонските гори, без да отчита отражението върху околната среда и живота на коренното население. В тази връзка, неговият режим е заплашен от трусове в бъдещите отношения със САЩ – новият президент Байдън още по време на предизборната си кампанията му отправи предупреждение за икономически санкции, ако продължи обезлесяването на амазонските гори.

Инициатива БГ

Снимка: Жаир Болсонаро /University of Cambridge

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply