Google+

Най-смелите съдии за 2020 са африканци

Malawi-JudgesMalawiNews

Престижната награда „Чатъм Хаус“ на едноименния британски кралски институт за международни отношения и демокрация  беше връчена тази година на Конституционния съд на африканската държава Малави.

Съдът беше сезиран от опозиционни партии и движения за значителни нарушения на изборния процес при провеждане на президентските избори през 2019 г. Веднага след приключването им, въпреки многобройните сигнали и оспорвания, тогавашният президент на страната Питър Мутарика се самообяви за преизбран, а Централната избирателна комисия потвърди незабавно неговото твърдение.

Конституционният съд срещна сериозни трудности при разглеждането на жалбата. Медии, наблюдаващи отблизо събитията, информираха за опити за подкуп и откровени опити за посягане върху живота на петимата членове на съда. Магистратите трябваше да ползват въоръжен екскорт, за да достигат до залата за заседания, както и да носят бронирани жилетки (на снимката по-горе).

В крайна сметка Съдът постанови анулиране на изборите и провеждане на нови избори. В издаденото решение от 500 страници се посочват повсеместни системни и тежки нарушения на изборния процес, както и че Централната избирателна комисия не е изпълнила функциите си. Конституционният съд на Малави не само реши изборите да се проведат отново, но и наложи промяна в изборния метод – вместо да бъде избран с вишегласие, президентът следваше да бъде избран с мнозинство от 50% +1 от гласувалите.

Коментатори отбелязват огромния кураж и здрави нерви, които трябва да имат магистратите, особено в Африка, за да не се подадат на натиска и конформистки да решат въпроса в полза на действащия властник – в случая в полза на президент Мутарика, и че анулиране на избори на африканския континент досега се е случвало само веднъж.

При повторното провеждане на изборите кандидатът за президент на опозицията Лазарус Чаквера спечели убедително с 59%.

Във времена на упадък на демократичното управление не само в Африка, но и в много развити демокрации, Конституционният съд на Малави даде пример на магистратите по целия свят за това как се защитава върховенството на правото и независимостта на съдебната власт”, мотивираха  от “Чатъм хаус” награждаването на маситратите.

Предишни носители на престижната награда „Чатъм Хаус” са били сър Дейвид Атенбъроу и БиБиСи, „Комитета за защита на журналистите”, колумбийският президент Хуан Мануел Сантос, „Лекари без граници”, Мелинда Гейтс и др.

Даниела Божинова

Снимки: Съдиите: Healey Potani, Ivy Kamanga, Redson Kapindu,Dingiswayo Madise и Michael Tembo /MalawiNewsmalawi-martinplaut

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply