Google+

В тайна ложа ли се превръща общинският съвет под прикритието на Covid-19?

secret-wesmd

Това попита Инициатива БГ общинарите в Бургас с отворено писмо до тях на 22 юли 2020 г.

Факт е, че от началото на ковид-кризата в Общината се насрочва за пети път закрита сесия на местния парламент – без граждани и медии. Закрити са и заседанията на неговите комисии. Закритият режим се превръща в правило, а не изключение в разрез със закона за местното самоуправление. „Считаме, че злоупотребата със закрития режим на заседаване на бургаския парламент създава подозрения за работа на тъмно, улеснява използването на извънредни докладни и може да доведе до прокарване на решения в разрез с обществения интерес. Широкият национален отзвук от едно от решенията на закритата априлска сесия на ОбС- Бургас (относно Росенец), недвусмислено доказва, че горното твърдение има основания”, се казва в Отвореното писмо. Ето и пълният му текст:

 

Инициатива #УчастиеНeУчастза реално гражданско участие в управлението

До Председателя на Общински съвет – Бургас

Копие: Национална асоциация на общините в Република България
Копие: Национална асоциация на председателите на общински съвети в Република България
Копия: Областен управител – Бургас; Обществен защитник- Община Бургас; медии

ОТВОРЕНО ПИСМО

В тайна ложа ли се превръща Общински съвет-Бургас под прикритието на Covid-19?

Уважаема г-жо Председател и членове на Общински съвет Бургас,
Като граждани на Бургас сме сериозно обезпокоени от налагането на закрития режим на заседания като постоянен режим на работа на ОбС и неговите комисии. Вие обявихте поредната пета сесия, която ще бъде закрита – без достъп на граждани и медии.
В законодателството за местното самоуправление, съответно в Правилника за Вашата работа, е експлицитно посочено, че заседанията на ОбС и неговите комисии следва да са открити, а само по изключение закрити: „Заседанията на общинския съвет и на неговите комисии са открити. По изключение общинският съвет може да реши отделни заседания да са закрити” (Чл.28 (1) ЗМСМА).
Считаме, че Вие прилагате закрития режим на заседания непропорционално с оглед на вече либерализираните здравни мерки, както и с оглед на това, че спортната зала, в която се състоят сесиите, дава прекрасни възможности за присъствие на граждани и медии, при това със спазване на каквито искате отстояния между тях. Такива пространства и възможности за гражданско присъствие не са били никога досега на разположение на местния парламент.
Вие също така не спазвате процедурите на Правилника за провеждане на закрити заседания и еднолично предрешавате техния закрит характер още със самата покана за заседание. Вие на практика суспендирате Правилника, вместо да изпълните предвидените в него стъпки: да предложите закрит режим на сесията, като се мотивирате, след което решението да бъде гласувано от общинските съветници.
Считаме, че злоупотребата със закрития режим на заседаване на бургаския парламент създава подозрения за работа на тъмно, улеснява използването на извънредни докладни и може да доведе до прокарване на решения в разрез с обществения интерес. Широкият национален отзвук от едно от решенията на закритата априлска сесия на ОбС- Бургас (относно Росенец), недвусмислено доказва, че горното твърдение има основания.
Нещо повече, оказва се, че оставени без надзора на будни граждани и медии, бургаските общинари лесно могат да бъдат заблудени и подведени за приемане на политики и решения, за които след това да съжаляват.
Уважаеми членове на Общински съвет – Бургас,
Днес, когато хиляди българи протестират по улици и площади за правова държава, Ви призоваваме да спазвате собствения си Правилник и българското законодателство. Това би било добро начало за установяване на демократичен правов ред в Общината и Републиката.

За Инициатива #УчастиеНeУчаст:
д-р Даниела Божинова, председател на Инициативния комитет
dbozhinova@initiative.bg

 

Снимка: WESMD

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply